Televiziunea Română a pregătit programe şi ediţii speciale, astăzi, de Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naţionale, aniversată în 15 ianuarie, dată ce coincide cu celebrarea marelui Mihai Eminescu, este o zi de reamintire a creaţiilor culturale şi a valorilor noastre naţionale. Cu această ocazie, TVR subliniază în programele sale nu doar unicitatea culturii române, ci şi nemurirea poetului, dramaturgului şi prozatorului Mihai Eminescu. Transmisiuni în direct, premiere, documentare şi filme – pe toate posturile TVR.

În Anul Cultural Ciprian Porumbescu, TVR Cultural transmite în direct spectacolul extraordinar susţinut de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor – Daniel Jinga, la Opera Națională București, duminică, 15 ianuarie, de la ora 19.00. În program regăsim partituri semnate de George Enescu și Ciprian Porumbescu, dar şi poezii în interpretarea unor artiști cunoscuți şi apreciaţi din România și Republica Moldova. Printre invitați: Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann. Transmisiunea directă de la Opera Naţională Română va fi difuzată simultan de TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Gazda programului artistic organizat de Ministerul Culturii este actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.

În program: „Balada pentru vioară și orchestră” a lui Ciprian Porumbescu, „Rapsodia a II-a” a lui Georgescu Enescu și „Suita Ardelenească” – partea I, compusă de Pascal Bentoiu. Actorii Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Lari Giorgescu, Dan Melnic, Angela Ciobanu, Diana Decuseară și Alexandru Pleșca vor recita poezii precum „Glossă” şi „Dintre sute de catarge”, de Mihai Eminescu, sonetul „Voi fi adaos” (Ion Hadârcă), „Am zărit lumina” (Marin Sorescu), „Pasărea” (Grigore Vieru) şi „Ideal” (Ion Vatamanu), dar şi fragmente din „Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor” și din „Istoria ieroglifică” ale lui Dimitrie Cantemir, 2023 fiind şi An Naţional Dimitrie Cantemir.

Citeste și:  Italia, lasă-te surprinsă de România! | Ministerul Turismului derulează o nouă campanie outdoor de promovare a turismului, de această dată în Roma și Milano

Tot la TVR Cultural vedem, de la ora 13.30, filmul documentar „Cufărul lui Eminescu” (România, 2019). În regia lui Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis şi scenariul semnat de Bianca Michi Nema, producţia se bucură de participarea extraordinară a academicianului Alexandru Surdu și a actorului Ion Caramitru. Documentarul poate fi urmărit şi de românii din afara graniţelor, la TVR Internaţional, de la ora 9.00, iar la TVR Moldova, de la ora 17.30.

De la ora 21.00, spectacolul „La Hanul lui Ghiţă” deschide Festivalul Ioan Macrea la TVR 1.

Iuliana Tudor este gazda evenimentului de la Sibiu şi la cea de-a 24-a ediţie. Iubitorii de folclor vor putea urmări un spectacol de teatru muzical coregrafic, semnat de Silvia Macrea şi susţinut de gazdele evenimentului, Ansamblul Junii Sibiului. „Ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Folclor Ioan Macrea demonstrează că dansul şi obiceiurile româneşti atrag în continuare un public numeros în sala de concert şi că rămâne un proiect cultural valoros în peisajul evenimentelor de gen din România. M-a surprins la modul cel mai plăcut faptul că fiecare ansamblu a prezentat programe tematice construite atent şi promovând specificul fiecărei zone în parte”, spune Iuliana Tudor, gazda festivalului.

Despre personalităţi marcante în istoria şi cultura naţională, şi la „Duminica Filmului Românesc”. La TVR 2, de la ora 13.00, telespectatorii pot viziona „Neamul Şoimăreștilor” (România, 1965), ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu. În regia lui Mircea Drăgan, superproducţia cinematografică plasează acţiunea în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. În distribuţie, Mihai Vasile Boghiţă, Florin Piersic, Amza Pellea, George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu şi Dem Rădulescu.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Filmul serii la TVR 2, de la ora 20.00, prezintă povestea vieţii compozitorului Ciprian Porumbescu în Bucovina aflată sub stăpânire austriacă. Filmul regizat de Gheorghe Vitanidis, „Ciprian Porumbescu” (România, 1972), îi are în distribuţie pe actorii Vlad Rădescu, Tamara Creţulescu şi Emanoil Petruţ. Autor al câtorva binecunoscute cântece patriotice („Pe-al nostru steag e scris Unire”), al operetei „Crai nou” şi al celebrei „Balade”, tânărul Ciprian Porumbescu este arestat din pricina activităţii sale patriotice şi se îmbolnăveşte de tuberculoză în închisoare, boală care-i va provoca o moarte timpurie.

Emisiune dedicată marelui poet Mihai Eminescu şi la TVR 3: sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 20.00, puteţi urmări o ediţie „Din arhiva TVR – Eminesciana”, în care Irninis Miricioiu are invitati de seamă – criticul Eugen Simion şi actorul Marius Bodochi.

Un Eminescu altfel, la TVR Internaţional

Din Arhiva de Aur a anilor ’60, emisiunea „Antidot la uitare. Mihai Eminescu”, de la ora 14.30, readuce la TVR Internaţional opera eminesciană, prin lectura lui Tudor Arghezi, George Călinescu, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu. George Vraca şi Silviu Stănculescu recită poeziile: „Albatros”, „Limba noastră”, „La steaua”, „Luceafărul” etc.

De la ora ora 15.10, suntem invitaţi la evenimentul „Cristian Măcelaru – Cavaler al muzicii”. Ambasador al culturii române, maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre marii artişti români ai lumii, dirijor şef al Orchestrei Simfonice WDR din Köln, director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, dar şi director artistic al Festivalului George Enescu, a fost decorat la Köln cu distincția Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

Citeste și:  Aproape 588 de milioane de lei vor finanța 46 de noi proiecte de infrastructură. Peste peste 13 milioane de lei pentru comunele Șoarș și Șinca

De la ora 18.25, TVR Internaţional îl omagiază de Ziua Culturii Naţionale pe coregraful român Gigi Căciuleanu, stabilit la Paris în anii ’70, celebru pentru stilul de mișcare unic „stilul Gigi”, dobândit în anii de formare alături de profesoara Miriam Răducanu. Bogdana Pascal ne aduce un dialog realizat în Parisul lui Gigi, adorat de celebra balerină Maia Plisețkaia.

Un Eminescu altfel vom descoperi de la ora 22.00. TVR Internaţional difuzează un dialog cu Florin Chirculescu, autorul romanului „Solomonarul”, care reușeşte să-l umanizeze pe poet, așa cum niciun text nu a făcut-o până acum. Mihaela Crăciun realizează dialogul-eveniment cu chirurgul consacrat drept scriitor de science fiction sub pseudonimul Sebastian A Corn.

Începând cu ora 23.00, suntem invitaţi să vizionăm un documentar de arhivă, realizat în 2006 de Camelia Robe şi prezentat de Andrei Gheorghe, care spunea despre Eminescu că este „omul cu cel mai românesc destin: luptător tradat de prieteni şi geniu înfrânt de manualele de literatură”. Documentarul evită clişeele, fiind construit pe un document aproape ignorat de specialişti: procesul verbal al poliţiei, prin care Eminescu este băgat în camaşa de forţă şi dus la ospiciu.

De-a lungul întregii zile de 15 ianuarie, toate posturile TVR vor difuza scurte întâlniri cu mari personalităţi culturale şi cu poezia lui Mihai Eminescu.

Sursa, Rador

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.