Terenul arabil din România, mai scump decât cel din Franța! Cât costă un hectar și care sunt prețurile din UE

Terenul arabil din România a ajuns să fie mai scump decât cel din Franța, potrivit datelor Eurostat. Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România era, anul trecut, de peste 7.100 de euro; în Franța, media era de 6.000 de euro. Datele Eurostat plasează Croația pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu un preț mediu de nici 3.500 de euro pe hectar, iar în Olanda un hectar are un preț mediu de peste 69.600 de euro.

Nivelul din România este substanțial peste cel al multor țări din regiune. Bulgaria depășește cu puțin 5 mii de euro pe hectar, în timp ce Ungaria este sub acest prag. Slovacia este mai jos, sub 4 mii de euro.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

Datele valabile plasează Croația pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu un preț mediu de nici 3.500 de euro pe hectar. În Olanda, în schimb, un hectar are un preț mediu de 69.632 euro.

Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii precum şi de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile.

Terenul arabil al României se ridică la 8,2 milioane hectare și reprezintă 62% din totalul suprafeței agricole. Din această perspectivă, a terenului disponibil suntem a șasea putere agricolă din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.