Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, dar testele rapide sunt sub semnul întrebării

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, așa cum s-au dovedit și în cazul altor variante, dar în ceea ce privește celelalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, se fac studii care să evalueze acuratețea lor, a anunţat duminică, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Digi24.

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus care este dominantă în prezent şi care este considerată foarte contagioasă, dar mai multe informaţii despre noua variantă Omicron (legate de contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmează să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, precizează OMS, mai scrie sursa citată.

Citeste și:  52 de sancțiuni contravenționale în valoare de 7.000 lei, aplicate de polițiștii brașoveni într-o singură zi

În prezent, OMS cooperează cu un număr mare de cercetători din întreaga lume pentru a înțelege mai bine Omicron. Studiile în curs de desfășurare sau care vor fi efectuate în curând includ evaluări ale transmisibilității, gravitatea infecției (inclusiv simptomele), performanța vaccinurilor, acuratețea testelor de diagnosticare și eficacitatea tratamentelor.

OMS încurajează țările să contribuie la colectarea și comunicarea datelor referitoare la pacienții spitalizați pentru a descrie rapid caracteristicile clinice și rezultatele.

Cele mai eficiente măsuri pe care le pot lua oamenii la nivel individual pentru a reduce răspândirea virusului sunt:

  • păstrarea unei distanțe fizice de cel puțin 1 metru față de alte persoane;
  • purtarea unei măști potrivite;
  • deschiderea ferestrelor pentru a îmbunătăți ventilația;
  • evitarea spațiilor slab ventilate sau aglomerate;
  • păstrarea igienei mâinilor;
  • să tușească sau să strănute în cotul îndoit sau într-un șervețel;
  • vaccinarea
Citeste și:  Papa Francisc face apel la „rugăciune pentru pace” în Ucraina

Foto. GettyImages

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.