
1 IUNIE, ORA 19.00, EVENIMENT DE EXCEPȚIE, LA CLUB TEMPLE TEXAS BLUES AUTHORITY!
Lumea blues-ului este una plină de emoție, iar atmosfera specifică din cadrul concertelor captează an de an tot mai mulți melomani, ce se transformă în adevărați fani pe viață ai acestui gen muzical. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „blues” înseamnă tristețe, depresie sau melancolie.
Dincolo de ideea că blues-ul ar fi un gen de muzică lentă, TBA va demonstra contrariul! Ritm, energie, stare euforică și atmosferă prietenoasă! Blues-ul lor este un gen de muzică participativă, bătând măsura, dansând sau cântând alături de ei! Venit de peste mări și țări, blues-ul și-a făcut apariția și pe meleagurile mioritice, fiind considerat, ca structură, foarte aproape de muzica tradițională.
Formația Texas Blues Authority s-a înființat în noiembrie 2014, de către fizicianul Mihai Avram, profesor la Austin Community College, S.U.A., cu dorința de a cânta blues Texas style, with a “twang”, alături de muzicieni americani specializați în stilul de blues texan. În 2024 s-a întors în România și a continuat proiectul cu muzicieni profesioniști din țară. Astfel, după o perioadă de acomodare și repetiții, trupa este pregătită să prezinte un show autentic, începând cu orașul Brașov, oraș în care Mihai Avram a fost atât profesor de fizică la Liceul „Unirea”, cât și chitarist în numeroase proiecte.

Membrii trupei sunt:
Alex Tomaselli este unul din primii bluesmeni din România: vocalist, chitarist, basist, compozitor și aranjor. Proiectele sale au generat crearea secției de „blues electric” la festivalurile studențești, încă din vremurile când nu era clar dacă blues-ul nu trebuie interzis ca fiind o rătăcire capitalistă. (Premiul FACS – Festivalul Artei și Creației Studențești – 1986)
După ’90, Tomaselli a prins vibrația blues-ului în cluburi europene, în Amsterdam sau în Italia strămoșilor săi, deschizând apoi, în România, cu entuziasmul căpătat, era blues-ului în cluburi. La început, alături de Sorin Chifiriuc, Maria Răducanu sau Whiskey Laurence, apoi cu generația „ardeleană” – Alex Man, Raul Kușak, Claudiu „Nașu” Purcărin, László Lehel etc.
Din 1995 cântă cu Eugen Caminschi în Black Cat, grupul emblematic de blues-rock al acelor ani, cu care scoate primul album de blues live din România. Apare apoi pe primul album de blues colectiv cu Big Bandul Radio, alături tot de Caminschi, Gelu Ionescu, împreună cu Hanno Höfer, Berti Barbera etc., sub coordonarea lui Florin Ochescu și Ionel Tudor, cu Cătălin Milea și Cristian Soleanu printre participanți.
Printre evoluții în străinătate, cele mai multe alături de Raluca Stoica, reface colaborarea cu Florin Ochescu în formula de power trio Stones Free, având la tobe pe Lucian „Clopo” Cioargă.
Activitatea diversă include muzică de teatru (muzica la piesa Fat Girls Always Win, care a luat Marele Trofeu la Festivalul Tânărului Actor HOP – 2004; Noaptea Americană – 2 premii la Festivalul de Teatru din Pitești, piesa Aproape Înger etc.), emisiuni TV și radio diverse, un stagiu la Universitatea de vară de muzică veche din Miercurea Ciuc, colaborare cu trupa „Nomen est omen” de muzică medievală, solist la „Schimbul III”, participări repetate la festivaluri din Italia, Belgia, Festivalul Internațional de Blues Brezoi, Festivalul de Jazz și cel medieval de la Sibiu și multe alte festivaluri de blues, jazz, muzică medievală și rock.
Cătălin „Tzetze” Rădulescu, artist plastic, unul dintre cei cinci muzicuțiști profesioniști din România. Muzician profesionist de studio (session harmonica player).
Marius Costache, urbanist, toboșar, membru fondator al trupei „Sigur că Da” și membru al formației „Schimbul 3”, percuționist în proiectul „Crina Matei & Băieții de Catifea”.
Valentin Muntean, claviaturi, profesor universitar, muzician cu activitate bogată în calitate de pianist, compozitor și producător muzical.
Mihai Avram, fizician, band leader, chitarist, vocal, a fost membru, printre altele, al formațiilor Betta, Post Scriptum, Statuar (România) și al formației Safely Limitless (Texas), ale cărei melodii se găsesc pe Amazon Music. A scos două CD-uri în Texas, vândute în rețelele Barnes & Noble și Waterloo Records în Texas.
Radu Lupașcu scria în cartea sa Blues Made in Romania că: „Blues-ul este un om bun, care nu e în apele lui!”
Mihai intenționează să aducă la noi și să promoveze blues-ul legendarului chitarist texan Johnny Winter.
Blues-ul are un ton melancolic și sobru distinct, care se obține prin tehnici vocale precum melisma, tehnici ritmice precum sincopa și tehnici instrumentale precum „strângerea” corzilor de chitară pe gâtul chitarei sau aplicarea unui slide metalic pe corzile chitarei pentru a crea un sunet asemănător unei voci plângărețe.

Chiar merită să vă petreceți două ore de blues de bună calitate, executat de o trupă de artiști care au înțeles sensul muzicii de calitate!