Tinerii fermieri din diasporă pot obține de la stat o finanțare de până la 50.000 de euro!

Toți tinerii fermieri români aflați în diasporă pot depune proiecte pentru a obține de la stat o finanțare de până la 50.000 de euro, în scopul dezvoltării unei afaceri agricole în România. Aceasta este ultima lună în care se mai pot depune proiectele.

Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), fermierii români,cu varsta de maxim 41 de ani, din diaspora, pot să acceseze fondurile pentru demararea unei afaceri în agricultură, în țară,până în 4 mai 2021(înscrierile au început în 4 ianuarie). În ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare, aceasta se face pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Această etapă a programului, pentru fermierii din afara țării, beneficiază de un buget propriu de 20 de milioane de euro, din care inca mai sunt disponibile peste 19 milioane milioane de euro in prezent. Condițiile pentru obținerea finanțării sunt din ce în ce mai permisive, cu fiecare perioadă a sesiunii de înregistrare (patru, în total).

Astfel, cei care depun proiecte în ultima lună au șanse mai mari să obțină finanțarea, pentru că punctajul necesar de obținut pe un proiect este cel mai mic acum. Iată cum a stat situația în lunile precedente, față de ultima lună de înscrieri:

  • 4 ianuarie – 4 februarie: 70 de puncte;
  • 5 februarie – 4 martie: 55 de puncte;
  • 5 martie – 4 aprilie: 40 de puncte;
  • 5 aprilie – 4 mai: 25 de puncte.
Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul,  simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

Astfel, pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

O altă condiție este ca aceștia să fi avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe UE în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare. Pentru dovada locului de muncă în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară solicitanții vor prezenta un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga.

În cazul în care, solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă acesta poate să depună un certificat de înregistrare1care dovedește prezenta solicitantului cel puţin 3 luni neîntrerupte în ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finanţare, este emis de autorităţile locale (de exemplu poliția sau primăria), care cuprinde numele şi adresa persoanei înregistrate, precum şi data înregistrării, în baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.

Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00 și până în data de 4 mai, ora 16.00.

Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.