Transformarea Platformei Industriale Rulmentul într-o Zonă de Relaxare

Primarul Allen Coliban și președintele Ordinului Arhitecților din România, arh. Ștefan Bâlici, au anunțat astăzi lansarea unui concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a Platformei Industriale Rulmentul, sub tema „Reconversie zone abandonate în zone verzi”. Această inițiativă marchează un moment semnificativ în transformarea unei platforme industriale într-o zonă de relaxare, cu păstrarea clădirilor valoroase din punct de vedere istoric și industrial.

Platforma Industrială Rulmentul, situată în municipiul Brașov, pe strada 13 Decembrie nr. 96, face parte din fosta platformă industrială Brașov Nord, având o suprafață inițială de aproximativ 52 de hectare. Această platformă, reprezentând una dintre cele mai importante rezerve imobiliare ale orașului, reprezintă o mărturie a istoriei industriale, incluzând clădiri cu valoare istorică deosebită, precum hangarele pentru avioane construite în 1936.

Citeste și:  Controale în piețele agro-alimentare „Dacia” și „Tractorul” și la Oktoberfest! Amenzi în valoare de 60.000 de lei

Conform temei de proiectare realizate de către Ordinul Arhitecților din România, participanții la concurs trebuie să îndeplinească trei obiective principale:

  1. Stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană pe termen mediu și lung pentru regenerarea Platformei Industriale Rulmentul, transpusă într-un Plan Urbanistic Zonal.
  2. Realizarea unui proiect pentru amenajarea unui parc pe o suprafață de aproximativ 11 hectare.
  3. Documentația tehnică pentru reabilitarea ansamblului Hangar 6, o clădire cu caracteristici istorice valoroase.

În plus, se cere elaborarea documentațiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor de patrimoniu existente. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 4 octombrie 2024.

Un juriu internațional format din peisagiști, urbaniști și arhitecți va evalua proiectele, iar câștigătorul va primi contractul de proiectare pentru cele trei obiective principale și cel secundar, în valoare de 11.324.520,00 lei, fără TVA.

Citeste și:  34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Transformarea unei zone industriale abandonate într-un spațiu verde și recreativ este un pas important în dezvoltarea urbană durabilă și revitalizarea patrimoniului cultural și industrial al orașului. Acest concurs de soluții reprezintă o oportunitate de a pune în valoare potențialul unei zone abandonate și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.