Trei societăți comerciale, verificate de către polițiștii de imigrări din Brașov

  • În ultima săptămână, polițiștii de imigrări din Brașov în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov au desfășurat acțiuni  și  controale,  care  au  vizat,  în principal, societățile comerciale și angajatorii care utilizează ca forță de muncă, cetățeni străini.

În perioada 19-23 septembrie 2022, politiștii Serviciului pentru Imigrări al Județului Brașov au efectuat, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, controale la trei societăți comerciale, scopul fiind prevenirea și combaterea muncii  nedeclarate.

Ca urmare a activităților desfășurate, în două cazuri nu au fost constatate nereguli, iar în cel de-al treilea caz a fost identificată o societate comercială, care a primit la muncă un  cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 23 ani, aflat în ședere ilegală și fără a deține aviz de muncă, conform prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Din verificări a reieșit că cetățeanul străin a intrat legal pe teritoriul României, fiind titular  al unui drept de ședere temporară în scop de studii, însă nu a părăsit teritoriul țării la data încetării acestui drept.                                                                                                                        

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

Pe numele reprezentantului societății comerciale a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei.

***

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă, cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

De asemenea, străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OG nr.25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2) din actul normativ menționat.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.

Angajatorul/beneficiarul prestării de servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.

Citeste și:  Moda Eco-friendly: branduri sustenabile pe care să le porți în 2024

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii are obligația de a comunica, în  termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.

Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteți accesa pagina web a instituției la urmatorul link http://igi.mai.gov. ro/ro/content/munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.