Trenul metropolitan, una dintre soluțiile de mobilitate pentru a reduce traficul din Brașov

Asociația de Transport Brașov a lansat licitația pentru realizarea Studiului de fezabilitate în vederea introducerii acestui sistem de transport pe trei magistrale, amenajarea de puncte de oprire în interiorul orașului, modernizarea punctelor de oprire din zona metropolitană și achiziția de garnituri de tren. Finanțarea implementării proiectului poate fi asigurată prin intermediul fondurilor europene –

Tranziția către o mobilitate bazată pe transportul în comun este una dintre prioritățile Municipalității brașovene, astfel încât, prin oferirea de soluții viabile, cât mai mulți locuitori din Brașov și din zona metropolitană să aleagă soluțiile de transport public în locul autoturismului propriu.

Pe lângă transportul cu autobuze electrice și troleibuze în interiorul orașului, precum și dezvoltarea rețelei de transport metropolitan, o soluție complementară este introducerea trenului metropolitan. Acesta le-ar oferi locuitorilor din zona Brașovului, dar și celor din oraș, posibilitatea de a ajunge rapid și eficient în cartierele situate de-a lungul liniilor feroviare, la aeroport sau în zonele cu parcuri industriale, facilitând astfel accesul angajaților către locurile de muncă.

Asociația de Transport Brașov a lansat procedura de achiziție pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea introducerii acestui sistem de transport pe trei magistrale (Stupini – gară, Codlea – Sf. Gheorghe și Zărnești – Dârste), amenajarea de stații și achiziția de material rulant (garnituri de tren). Acest document este necesar pentru ca Asociația de transport să poată accesa finanțarea disponibilă de 230 de milioane de euro în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene.

Citeste și:  Podul NATO de la Voila este aproape gata

,,Toți ne dorim un oraș cu aer cât mai curat, cu puține autoturisme pe străzi, fără blocaje, dar pentru asta trebuie să le oferim brașovenilor și celor din zona metropolitană soluții de mobilitate, pentru a ajunge la locurile de muncă iar copiii la școală sau liceu și pentru a accesa toate serviciile și facilitățile existente într-o comunitate dezvoltată ca Brașovul. Am început cu dezvoltarea transportului în comun și cu accesarea finanțărilor europene pentru achiziția de autobuze electrice și troleibuze, acum putem trece la următorul nivel, accesarea fondurilor pentru introducerea unui tren metropolitan. Astfel îi vom putea aduce pe cei din zona metropolitană către locurile de muncă din Brașov și din vecinătate, și nu vom mai vedea în fiecare dimineață coloanele lungi de autoturisme care vin spre Brașov. De asemenea, și brașovenii vor putea accesa acest tip de transport, pentru că vom amenaja stații în interiorul orașului. Iar toate astea le putem face cu finanțare europeană. Deși apelul pentru trenul metropolitan e lansat de la sfârșitul anului 2023, din păcate s-a întârziat foarte mult cu elaborarea documentelor necesare, în condițiile în care proiectul a beneficiat de sprijinul constant al președintelui CJ, Adrian Veștea, și a celor de la CFR, cărora țin să le mulțumesc. După toate calculele noastre vom reuși să depunem la timp documentația pentru finanțare și sper ca, în câțiva ani, trenul metropolitan să devină realitate ”, a declarat primarul George Scripcaru.

Citeste și:  6.582 participanţi la cursurile organizate de ANOFM în perioada ianuarie – mai 2025

Prin acest proiect se propune introducerea unui transport feroviar în zona metropolitană și cea din vecinătatea acestei zone, pe trei trasee feroviare, cu următoarele stații:

1. TM1 Halta Stupini – PO N. Labiș (propus) – PO Tractorul (propus, Nod intermodal conectat la mai multe linii de tren metropolitan) – Gara Brașov;

2. TM2 Codlea – PO Parc Industrial Ghimbav (propus) – PO Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (propus) – Ghimbav – PO VGP – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – PO Triaj (propus) – Hărman (posibil PO nou) – PO Parc Industrial Prejmer (propus) – Ilieni – Prejmer – Chichiș – Ozun – Gara Sfântu Gheorghe;

3. TM3 Gara Zărnești – General Traian Moșoiu – Halta Tohanu Vechi – Halta Romacril (Râșnov hc) – Gara Râșnov – Gara Cristian – PO Cristian Centru (propus) – PO Ina Schaeffler (propus) – PO Brașovia (propus) – Gara Bartolomeu – PO Tractorul (propus) – Gara Brașov – PO Zizin (propus) – PO Micșunica (propus) – Gara Dârste.

Totodată, proiectul vizează și achiziția de trenuri pentru cele trei magistrale planificate, dar și modul de cuplare a liniilor sub forma unui serviciu coerent.

Conform caietului de sarcini, achiziția serviciilor de întocmire a documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate – pentru obiectivul de investiții: ,,Tren metropolitan Brașov” sunt incluse următoare activități:

  • analiza preliminară a infrastructurii de transport și a potențialului de dezvoltare a serviciilor de tren urban/metropolitan;
  • elaborarea documentației tehnico-economice pentru faza Studiu de Fezabilitate conform HG nr. 907/2016, inclusiv Planul de amplasament al lucrării, care va cuprinde coridorul de expropriere, dacă este cazul, conform variantei finale de traseu avizate și a soluției tehnice adoptate;
  • elaborarea documentațiilor necesare pentru achiziția elementelor de dezvoltare a infrastructurii și serviciilor de tren metropolitan;
  • asigurarea suportului de specialitate pe perioada derulării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice și elaborării Cererilor de finanțare..
Citeste și:  RATBV ajustează programul mai multor linii și suspendă cursele pentru elevi până în septembrie

Finanțarea investiției va fi realizată prin accesarea fondurilor disponibile în cadrul Programului Transport 2021-2027, Prioritatea 6 (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane, Obiectivul de politică 2.8 Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon: Trenuri metropolitane în nodurile urbane, cofinanțarea fiind de 2%.

Durata pentru realizarea documentațiilor tehnice este de maxim 12 luni, valoarea estimată a serviciilor de proiectare fiind de 7.500.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte; componenta tehnică – demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților, alte 24 puncte; experiența experților cheie – 36 de puncte.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 4.07.2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.