Tudor Pop: Dacă Ministerul Sănătăţii nu ia urgent măsuri, România pierde peste 76 milioane de euro

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, cere Ministerului Sănătăţii să ia, de urgenţă, măsurile necesare pentru ca România să nu piardă peste 76 milioane de euro, bani care pot fi alocaţi de Comisia Europeană pentru reorganizarea şi consolidarea sistemului naţional de transfuzii.

În România, la ora actuală, normele de siguranţă şi bunele practici privind testarea sângelui nu sunt la nivelul standardelor europene. Cu excepţia centrului de transfuzie al armatei, România nu are niciun centru de transfuzie la zi cu normele şi standardele prinse în directivele europene.

O soluţie pentru îmbunătăţirea situaţiei ar constitui-o luarea a peste 76 milioane de euro de la Comisia Europeană, demers demarat în iunie 2019, dar stopat de actualul ministru al Sănătăţii, Victor Costache.

Angajarea sumei menţionate presupune trei faze. În cadrul fazei I, MS a pus în dezbatere publică, pe 12 iunie 2019, o ordonanţă de urgenţă de modificare şi completare a Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Dacă ar fi fost adoptată, ordonanţa ar fi reprezentat baza legislativă pentru faza I, dar şi un răspuns la reglementările europene.

„În momentul în care se dă acest OUG, se face planul de reorganizare a sistemului de transfuzii şi se dă o hotărâre de Guvern de adoptare a planului. De ce e foarte important tot acest lanţ scurt, dar vital de decizii? 1) Ne scapă de o posibilă procedură de infringement luată în calcul de CE pentru neimplementarea măsurilor de siguranţă şi a standardelor privind transfuzia. 2) Ne permite să întrăm în faza a II şi a III – a proiectului. În faza a II-a, Ministerul Sănătăţii ar primi 26 milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţii IT din domeniu şi pentru pregătirea personalului medical, a unei curricule pentru educaţia personalului medical, şamd. În faza a III-a, Ministerul Sănătăţii ar primi 50 de milioane de euro pentru construirea sau renovarea a opt centre regionale şi 33 de centre judeţene de transfuzie, cât şi pentru achiziţionarea de echipamente”, explică deputatul USR Tudor Pop.

Din motive neexplicate, proiectul de OUG a fost retras după instalarea ministrului Victor Costache, alături de alte 27 de acte normative. Odată cu această decizie, România s-a întors în 2016 pe tema organizării activităţii de transfuzie sanguină.

„Săptămâna viitoare, se decide la Bruxelles către ce ţări şi căror aplicaţii se vor aloca banii. Sunt 600 de aplicaţii şi statul român, prin ministrul Sănătăţii, Victor Costache, lipseşte din această conversaţie, cel puţin la nivel public. Comisia Europeană are nevoie de o simplă asumare din partea Ministerului Sănătăţii şi a statului român pe acest proiect de aproximativ 77 milioane de euro pentru a merge mai departe. Un simplu ‘Da, vrem banii aştia, suntem gata să-i investim în sănătatea românilor’. Retragerea OUG-ului în locul promovării lui imediate, lipsa totală de comunicare publică pe subiect, lipsa de interes privind reorganizarea în sistem public pe bani europeni ridică, însă, semne foarte mari de întrebare. Mai avem o săptămână la dispoziţie să se clarifice toate aceste lucruri. Aştept răspunsul domnului Victor Costache pe această temă de importanţă naţională”, mai declară deputatul Tudor Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.