Ucraina a confiscat primul lot din băutura alcoolică Atomik, făcută din mere crescute în zona radioactivă de la Cernobîl

Autoritățile din Ucraina au confiscat recent peste 1.500 de sticle de votcă produsă din merele cultivate în zona de excludere din jurul centralei nucleare Cernobîl. Acolo, nivelul de radiații este încă prea mare pentru ca oamenii să poată locui în siguranță.

Acesta este primul lot produs de companie și ar fi trebuit să ajungă în Regatul Unit. Totuși, în mod surprinzător, intervenția autorităților pare să nu aibă legătură cu faptul că votca provine de la locul dezastrului nuclear.

Se pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene falsificate. Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt clar etichetate cu timbre valabile în Marea Britanie”, a spus profesorul Jim Smith, care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa Chernobyl Spirit Company împreună cu colegii ucraineni, potrivit BBC.

Pe de altă parte, compania producătoare mai susține că procesul de distilare reduce îndeajuns de mult radioactivitatea din cereale astfel încât votca Atomik este sigură pentru consum, așadar, acest detaliu ar trebui să fie un plus.

Muncim din greu pentru a pune pe picioare o afacere care aduce locuri de muncă și investiții în zonele afectate de Cernobîl ale Ucrainei și să susținem comunitatea cu 75% din profitul pe care îl obținem. Încercăm din răsputeri să reușim să comercializăm băutura, însă nu o putem vinde încă”, a mai spus profesorul Smith.

Băutura, spun producătorii, este primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.

Sursa descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.