Un centru de informare și evenimente pe tematici UE, deschis la Râșnov

Începând cu 1 mai 2021, la Râșnov s-a deschis un nou centru de informare și dialog pe teme europene, parte din rețeaua EUROPE DIRECT, coordonată la nivel național de Reprezentanța Comisiei Europene în România. 

Pentru mulți dintre noi, instituțiile și politicile Uniunii Europene par concepte destul de îndepărtate de viața de zi cu zi și de deciziile noastre. Există multe privilegii care vin odată cu cetățenia europeană, oportunități pe care le-am putea accesa și drepturi pe care le-am putea exersa dacă am avea un ghid care să ne îndrume spre informația relevantă. Suntem diverși prin interesele și dorințele noastre, iar domeniile de competență ale UE sunt și ele împărțite între multe instituții și departamente. Astfel s-a ajuns la o cantitate mare de informații oficiale care, pentru cetățeanul neobișnuit cu limbajul “bruxellez”, poate părea copleșitoare sau greu de deslușit.

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

Tocmai pentru a deschide o ușă directă către vocile și nevoile râșnovenilor și cristolovenilor, pentru a-i informa și implica activ în procesul democratic european, Reprezentanța Comisiei Europene în România a considerat oportună înființarea EUROPE DIRECT Râșnov.

“Vreți să aflați mai multe despre cum puteți călători în UE în timp de pandemie, despre cum vă puteți echivala studiile, cum să vă găsiți un loc de muncă în străinătate, ce linii de finanțare sunt potrivite pentru voi? Vreți să aflați ce face UE pentru mediu, pentru tineri, pentru educație, pentru fermieri, pentru siguranta alimentară, pentru sănătate? Lista este deschisă. Vă invităm să ne treceți pragul, să ne adresați întrebări, să ne cereți informații. Suntem aici, în frumoasa casă cu grădină însorită de pe Str. Caragiale, nr 7 în fiecare zi, de la 13:00 la 17:00. Vă așteptăm la un ceai sau cafea, așa că vă rugăm să vă anunțați vizita, la numărul de telefon 0788 11 55 11.”, a transmis Ioana Vașoti, coordonator EUROPE DIRECT Râșnov.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Pe lângă misiunea de informare, noul centru își propune să intre în dialog și dezbatere cu cetățenii, racordând interesele și preocupările lor individuale și locale la principalele priorități actuale ale UE.

“Ne dorim foarte mult să creștem implicarea râșnovenilor de toate vârstele în conturarea destinului propriei comunități locale dar și a viitorului Europei, de aceea pregătim o serie de dezbateri și evenimente care se vor întinde până în decembrie 2021 și la care sperăm să veniți, dragi râșnoveni și cristoloveni, în număr cât mai mare.”, a mai adăugat Ioana Vașoti.

Programul de evenimente pentru luna iunie are următoarele repere:
3 iunie “Unda verde” – Autoritățile locale în dialog cu copiii și tinerii Episodul 1
4 iunie “Despre Europa la o cafea – COFFE 1” – De la Râșnov la Bruxelles, vocea ta se aude. Tu ce propuneri ai pentru viitorul Europei? Participă la Conferința pentru viitorul Europei
17 iunie “Unda verde” – Autoritățile locale în dialog cu copiii și tinerii Episodul 2
19 iunie “Roboții și digitalizarea – suntem pregătiți pentru viitor?” – Invitat Prof. Univ. Dr. Răzvan Bologa, Facultatea de Cibernetică
–  24 iunie “Seară cu lună plină, Sânziene și alte tradiții europene”

Citeste și:  Taxă de liberă trecere pe anumite drumuri județene din Brașov, pentru maşinile de mare tonaj

Pentru a afla cum puteți participa la evenimente și pentru a fi la curent cu informații calde și evenimente viitoare, scrieți-ne pe e-mail la edrasnov@gmail.com sau sunați-ne la 0788 11 55 11 și urmăriți pagina de facebook EUROPE DIRECT Râșnov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.