Un complex pentru găzduirea și monitorizarea urșilor va fi construit la Brașov

Guvernul a anunțat un nou proiect de recensământ al populației de urși din România, finanțat prin fonduri europene. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna și lui Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor fi achiziționate și 1.000 de garduri electrice pentru fermieri, iar un complex pentru găzduirea și monitorizarea, inclusiv cu drone, a animalelor va fi construit la Brașov, scrie Digi24.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: „Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani. În 2016, s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urși și prezumția la acel moment era aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare și altă prezumție era că evaluările referitoare la numărul populației de urși nu erau bazate pe cifre foarte solide. Prezumția la acel moment a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze științifice a câți urși avem exact în România și apoi se va reveni. Nu s-a întâmplat nimic. Prin acest proiect lansăm această numărătoare. Este un proiect de 11 milioane de euro care este finanțat prin POIM Axa 4 – Protecția Mediului. Acest program va fi continuat pentru bugetul european 2021-2027 de PODD, la care lucrăm în aceste zile intens. Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale. Vom ști exact cum arată această populație. Vor fi mijloace de limitare a interacțiunilor dintre om și urs”.

Potrivit oficialilor din Guvern, proiectul prevede construirea unui complex la Brașov în care vor fi găzduiți și monitorizați, inclusiv cu ajutorul dronelor, circa 100 de exemplare de urși. De asemenea, vor fi achiziționate peste 1000 de garduri electrice de diverse tipuri si tehnologii. Totodată, o campanie de informare a publicului va fi implementată.

Citeste și:  Permise de conducre reținute pentru drifturi în Poiana Brașov

“Ce ai voie să faci și ce nu, cum acționezi dacă stâna va fi atacată de urs ș.a.md. Vom fi cu toții informați că nu e bine să e pui la dispoziție urșilor mâncare sau deșeuri alimentare”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.