Un deputat Pro Romania avertizează: ‘Monica Anisie a dat în mare taină un ordin de ministru și bulversează profesorii’

Deputatul Pro România Mihaela Huncă susține că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, creează din nou îngrijorare în rândul profesorilor. „Un ordin de ministru privind reducerea posturilor didactice finanţate de la bugetul de stat, apărut din neant şi în mare taină, a bulversat – pentru a câta oară – profesorii din învăţământ. Ministrul Monica Anisie nu se dezminte, şi, aşa cum a creat haos în sistemul educaţional de la preluarea mandatului şi până acum, loveşte din nou. De această dată în profesorii din învăţământul special de masă şi din cadrul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Am început să primesc numeroase semnale din ţară despre existenţa unui ordin al ministrului Educaţiei care vizează reducerea numărului de posturi din învăţământul special de masă şi din cadrul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, în toate judeţele ţării”.

În primul rând, consideră deputatul PRO România, ministrul Monica Anisie trebuie să respecte legea. Nu poţi concedia angajaţi din învăţământ decât în condiţiile exprese prevăzute de lege şi nicidecum în urma unui ordin, care nu are caracter normativ. Mai mult, o asemenea măsură nu are nicio justificare în acest moment, întrucât la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 nu s-au diminuat fondurile alocate pentru finanţarea cheltuielilor de personal pentru unităţile de învăţământ, finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, consideră Mihaela Huncă.

Citeste și:  Festivalul de Muzică „Brașov Live Fest” revine cu o nouă ediție! Înscrieri deschise până pe 30 aprilie

Nu ştiu exact ce raţiuni a avut ministrul Monica Anisie atunci când a emis ordinul, pentru că nu poţi vorbi de economii substanţiale la buget prin concedierea a câtorva sute de persoane. Cu siguranţă, ministrul Educaţiei nu s-a gândit la miile de elevi cu care lucrează profesorii vizaţi de ordin. Elevii din învăţământul special de masă sunt o categorie vulnerabilă ce ar trebui în primul rând protejată. Ce urmări ar avea aceste concedieri? Elevii vor fi comasaţi mai mulţi într-o clasă, din lipsă de profesori, în condiţiile în care se vorbeşte de prevenţie şi distanţare socială. Prin urmare cer revocarea urgentă a măsurii de reducere a posturilor didactice finanţate de la bugetul de stat pentru unităţile de învăţământ special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională“, a încheiat deputatul PRO România Mihaela Huncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.