Un sfert dintre angajații români și-au pierdut locul de muncă sau au fost trimiși în șomaj tehnic

Unul din zece angajați care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că și-au pierdut locul de muncă și aproximativ 15% au fost trimiși în șomaj tehnic, în timp ce 16% au acum un salariu mai mic, pe fondul epidemiei de Covid – 19, potrivit Mediafax.

Doar pentru 32% dintre angajați situația profesională a rămas neschimbată, iar în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemie, peste 90% din angajați apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă.

O treime dintre angajați sunt îngrijorați în ceea ce privește perspectivele lor profesionale și, indiferent de situația actuală, se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare, arată sondajul, iar aproape 35% se așteaptă să-și găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situație.

Citeste și:  Atelier axat pe implicarea directă a cetățenilor în gestionarea bugetului local și pe modul în care ideile brașovenilor pot deveni realitate

Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alți 28% dintre angajați, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiți să se reprofileze în perioada următoare. Doar aproximativ 15% dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an.

Dintre cei care și-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleași condiții ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă și tot atâția spun că lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Totuși, în cazul a 14% dintre angajații intervievați activitatea companiei s-a restrâns vizibil și lucrează mult mai puțin în această perioadă.

Citeste și:  Brașovul va găzdui trei olimpiade naționale școlare în luna aprilie

Pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

Doar 8% dintre respondenți au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniștiți cel mult un an.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eșantion de 922 de utilizatori de internet din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.