Unu din cinci decese în rândul copiilor mai mici de un an din Europa și Asia Centrală, legat de poluarea aerului – UNICEF

Peste 5.480 de copii mai mici de un an din 23 de țări și teritorii din Europa și Asia Centrală au murit din cauze legate de poluarea aerului în 2021, potrivit unui nou sumar de politici publicat astăzi de UNICEF. Decesele legate de poluarea aerului în întreaga regiune au reprezentat unul din cinci din totalul deceselor copiilor sub un an.

Documentul Breathless beginnings: policies to protect children from air pollution in Europe and Central (Politici de protecție a copiilor împotriva poluării aerului în Europa și în Europa Centrală) Asia notează că, în marile orașe din Europa și Asia Centrală, poluarea aerului depășește în mod regulat nivelurile considerate sigure de către OMS, ceea ce face ca aceastea să fie principalul risc de mediu pentru sănătatea copiilor din întreaga regiune.

Citeste și:  Astăzi începe Festivalul Național Lira din Maramureș. Tineri talentați din Brașov vor urca pe scena festivalului

„Bolile și decesele cauzate de poluarea aerului pot fi prevenite. Cu toate acestea, în fiecare an, copiii din Europa și Asia Centrală își pierd viața sau suferă consecințe pe termen lung asupra sănătății din cauză că respiră aer poluat”, a declarat Maria Osbeck, consilier regional pentru durabilitate și climă în cadrul Biroului regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

„Opțiunile în materie de politici – inclusiv cele care reduc poluanții și îmbunătățesc calitatea aerului acolo unde copiii locuiesc, se joacă și învață – pot salva vieți și pot preveni presiunea pe serviciile publice din cauza sănătății precare din copilărie și până la atingerea vârstei adulte.”

Sumarul de politici menționează că bebelușii și copiii mici sunt cei mai expuși riscului de deces și de a se îmbolnăvi. Expunerea timpurie și frecventă la poluarea aerului – inclusiv în timpul sarcinii – duce la reducerea și restructurarea plămânilor lor și crește riscul de pneumonie, infecții ale tractului respirator superior, infecții auriculare, astm, alergii și eczeme. Respirarea aerului poluat poate provoca inflamații la nivelul creierului, împiedicând creșterea și afectând dezvoltarea cognitivă.

Citeste și:  Bilete în vânzare pentru concertele André Rieu: trăiește magia muzicii live, în 2025, la BTarena, Cluj-Napoca

Poluarea aerului (particulele PM2,5 și PM10) în Europa și Asia Centrală este cauzată în principal de activitățile rezidențiale, comerciale și instituționale care se bazează pe combustibili fosili, utilizarea cărbunelui fiind deosebit de dăunătoare pentru sănătatea copiilor.

UNICEF face apel la guvernele și instituțiile din țările din regiune să acorde mai multă atenție și resurse pentru a preveni agravarea poluării aerului, a sprijini eficiența energetică, accesul la energie curată, a sprijini îmbunătățirea calității aerului și a proteja copiii de expunerea la aer poluat.

Recomandările includ: asigurarea faptului că poluarea aerului și impactul acesteia asupra sănătății copiilor sunt luate în considerare în contribuțiile determinate la nivel național (NDC), în planurile naționale de adaptare (NAP), în planurile naționale și locale privind calitatea aerului și în planurile naționale de sănătate; stabilirea de zone fără poluare în apropierea școlilor, a grădinițelor și a unităților sanitare; înființarea și menținerea sistemelor de alertă privind calitatea aerului în apropierea zonelor rezidențiale, a locurilor de joacă, a unităților sanitare, a grădinițelor și a școlilor și raportarea informațiilor privind calitatea aerului către public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.