Urbaniada și Brașov Heroes – două evenimente create de comunitate, în beneficiul comunității

Viceprimarul Flavia Boghiu a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, două evenimente care completează calendarul pe care Brașovul îl propune în această vară brașovenilor și turiștilor. Este vorba de evenimente create de membrii comunității brașovene: prima ediție a Festivalului de artă și cultură urbană „Urbaniada“, care se va desfășura pe Aleea de Sub Tâmpa, între 12-14 august, și a opta ediție a Brașov Heroes, a cărei cursă cu obstacole se va desfășura în 12 septembrie, la lacul Noua, și la care înscrierile și donațiile pentru una dintre cele 11 cauze au început deja.

,,Așa cum am promis, avem o vară plină de evenimente, fie că sunt organizate de instituțiile noastre de cultură, fie că sunt cele cofinanțate de noi prin ghidul cultural, fie pe care le sprijinim ca parteneri, așa cum sunt cele două de astăzi. Toate aceste evenimente sunt încă o dovadă că Brașovul este un oraș viu, iar faptul că avem inițiative care vin din comunitate ne arată că există atât creativitate și implicare, cât și dorința de a face lucrurile, și mai ales știința de a le face, astfel că acestea sunt proiecte mature, venite din comunitate, care beneficiază de sprijinul autorității locale prin ceea ce avem ca resurse la dispoziție. Rolul autorităților locale este să se asigure că pentru comunitate există evenimente care să implice comunitatea și, de fiecare dată când este nevoie, să pună la dispoziția organizatorilor spațiile în care aceste evenimente să se desfășoare, precum și infrastructura de care ele au nevoie”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Urbaniada

Potrivit organizatorilor, Festivalul „Urbaniada“ este acel eveniment care conectează comunitatea din Brașov prin artă și activități sportive. Acest festival de cultură urbană a fost creat din dorința de a redefini atmosfera citadină brașoveană cu concerte live, competiții și demonstrații artistice și sportive, ateliere de artă cu vânzare, intervenții culturale și instalații interactive.

,,Festivalul are două componente: componenta artistică și componenta sportivă. Pe partea sportivă, a sporturilor urbane, avem skate, role și bike, două zone, un setup de rampe, avem un big-air, adică o pernă uriașă de la cei de la NH. Aceștia vor face trick-uri de joi până sâmbătă. Avem partea de jocuri oferite de Decathlon. Îi invităm pe toți tinerii la eveniment interactiv și de relaxare. Partea de artă înseamnă o serie de evenimente, pentru toate gusturile; unul ar fi Telegram Analog, alături de Poșta Română, prin care vom trimite cărți poștale în prealabil timbrate, cu ilustrații făcute de trei ilustratori consacrați: George Roșu, Alex Baciu și Homeboy. Participanții pot, în timpul evenimentului, să trimită gratuit aceste cărți poștale către cei dragi. Un alt eveniment ar fi cel pe care îl facem alături de BookCity, cu Vasile Leac, un poet contemporan, și Cristian Stan. La acestea se adaugă performance-ul de sinestezie al Roxanei Ardeleanu, din București, și workshopuri de explorare corporală, alături de Claudia Tancău. Nu în ultimul rând, participanții vor putea vedea instalația de street-art făcută de Homeboy, un artist brașovean care activează în această scenă a graffiti-ului de peste 20 de ani. Partea artistică este susținută de Molotow, BookCity și Radio Guerilla. Componenta muzicală,  pentru care suntem foarte mândri și entuziasmați, va fi Simion Bogdan, ultimul cobzar din țară, cu Lăutarii de mătase, care vine în Brașov pentru prima oară. Acesta este un eveniment oferit în colaborare cu Centrul Cultural Reduta. Totodată, în cadrul evenimentului – fiind un eveniment gratuit – îi invităm pe participanți să ajute Asociația Arc Social. Vom instala două urne și cei care doresc să facă donații o pot face pentru două cauze, și anume tinerii cu sindrom Down și comunitatea romă”, a precizat Irene Raicelai, director artistic Urbaniada.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Tema principală a celei dintâi ediții a festivalului Urbaniada este „play and create“ – conectarea socială printr-o formă educativă comunitară, promovarea valorilor artistice și sportive și participarea activă a tuturor în scopul actului co-creator. Interacțiunea cu sinele liber și artistic, într-un joc al talentelor și al abilităților specifice urbane, dar și racordarea la climatul și socialul brașovean stau la capătul ideii de a celebra Ziua Internațională a Tineretului în spiritul fresh și cool al vibrantului Brașov, spun organizatorii festivalului.

Brașov Heroes

Fundația Comunitară Brașov organizează cea de a opta ediție a Brașov Heroes, un program de atragere de fonduri pentru 11 cauze din comunitatea locală, care constă într-o campanie de fundraising desfășurată timp de 2 luni și culminează cu un eveniment sportiv-filantropic realizat în cadrul unei curse cu obstacole, în zona Lacului Noua, pe 12 septembrie 2021. Evenimentul din acest an îi are ca și co-organizatori pe Decathlon România și Cartier Coresi și se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, Asociația Carpathian MTB Trails și Asociația Floare de Colț.

,,Brașov Heroes – ediția a VIII-a înseamnă 11 cauze comunitare pe care le vom susține, înseamnă un program de fundraising timp de două luni și jumătate care culminează cu ziua evenimentului de la Lacul Noua, unde alergăm și donăm. Bugetul pe care ne dorim să-l strângem pentru aceste 11 cauze este de 172.000 de lei, astfel încât proiectele propuse să poată fi implementate sută la sută. Au fost și situații în care anumite proiecte și-au depășit bugetul și atunci ele au fost scalate și au inclus mai mulți beneficiari. Ne dorim să simțim iarăși energia lui împreună, să simțim ce înseamnă mișcare în aer liber și distracție, combinat cu spirit civic și cu spirit filantropic. Brașov Heroes este singurul eveniment de genul acesta, sportivo- filantropic, care presupune și o cursă cu obstacole în pădure, astfel încât distracția este garantată. Este o ocazie bună și de teambuilding pentru echipele de la companii și toată lumea se aștepta să revenim cu acest eveniment, așa că acum l-am lansat și așteptăm la rândul nostru să ni se alăture cât mai mulți brașoveni. Vom valida înscrierile prin verificarea dovezilor de trecere prin boală, de efectuare a vaccinului sau de efectuare a unui test rapid antigen, astfel încât toată lumea va fi în siguranță la eveniment. Toate detaliile se găsesc în momentul în care se realizează înscrierea, pe site-ul evenimentului. Înscrierile au început din 2 august și se desfășoară până în 10 septembrie. Taxa de participare va crește pe măsură ce ne apropiem de eveniment, tocmai de aceea vrem să stimulăm alergătorii să se înscrie încă de pe acum”, a explicat Laura Popeea, director executiv Fundația Comunitară.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Cele 11 proiecte pentru care brașovenii vor alerga pe 12 septembrie au fost alese, în urma procesului de selecție și de jurizare, de către un juriu independent, format din persoane fizice specializate sau experți în domeniile de interes ale programului Brașov Heroes.

Brașovenii sunt invitați să citească mai multe detalii despre cauze și despre cum se pot înscrie la adresa https://brasovheroes.fundatiacomunitarabrasov.ro. Site-ul prezintă toate informațiile legate de organizarea evenimentului din 12 septembrie, precum și măsurile de respectare a normelor anti-covid.

Iată care sunt cele 11 cauze pentru care brașovenii sunt invitați să doneze până la final de septembrie sau să alerge pe 12 septembrie, alegând una dintre cursele pregătite de organizatori.

  1. Proiectul Asociației Copiii de Cristal va oferi persoanelor adulte cu TSA (tulburări din spectrul autismului) șansa de a avea o locuință protejată, în care își vor continua demersul terapeutic, atunci când aparținătorii acestora nu le vor mai putea oferi sprijinul de care au mare nevoie. Se dorește amenajarea unui Centru Complex – Rezidențial în Prejmer, iar prin finanțarea atrasă prin programul Brașov Heroes se va  începe prima etapă a lucrărilor de amenajări interioare (demolarea unor pereți interiori, dezafectarea instalației termice, electrice, apă și canalizare, compartimentare etaj 1).
  2. Asociația ADDIP lucrează de 14 ani cu copiii din centrele de plasament, iar proiectele lor vin în întâmpinarea nevoilor specifice identificate în urma interacțiunii cu copiii. „Un pas mic către un viitor MARE!“ își propune să dezvolte încrederea în sine pentru 12 tinere provenite dintr-un centru de plasament. Vor fi organizate activități de weekend, workshop-uri pe temele: încredere și stimă de sine, aptitudini și abilități individuale, interese și valori personale, jocuri de team building, ateliere creative și activități recreative.
  3. Asociația Care for Dogs salvează anual sute de câini, dintre care 10-15% sunt bătrâni. Asociația își dorește să salveze mai mulți,  însă nu deține un spațiu special pentru câinii bătrâni, unde să poată primi tot ce este nevoie. Acest spațiu se va construi cu ajutorul comunității. Geriatria Care for Dogs presupune un spațiu de peste 100 mp împărțit în 4 camere mari unde să primească îngrijirea de care au nevoie câinii bătrâni care nu mai sunt doriți de stăpâni și care ajung pe străzi.
  4. Nova Civitas 2021, proiectul propus de Organizația Națională Cercetașii României -Centrul Local „Ion Soiu Cristian“ presupune realizarea marcajului traseului turistic Poiana Brașov – Cheile Râșnoavei – Cetatea Râșnov prin implicarea tinerilor din Cristian în activități de voluntariat, în și pentru comunitate.
  5. Proiectul „Profesor pentru o oră“ al Asociației Kastel Youth este menit să aducă o schimbare în educație și în comunitate. Soluția găsită pentru combaterea analfabetismului funcțional sunt meditațiile 1 la 1, pe care aproximativ 70 de voluntari liceeni le fac, zilnic, cu copii din mediul defavorizat și cu copii cu dizabilități precum retard mintal sau autism.
  6. Programul educațional „Ajungem Mari Brașov“ susține educația copiilor din centrele de plasament, prin activități săptămânale, urmărind, totodată, diminuarea traumei apărute în urma instituționalizării, a abandonului și a separării de familie. Proiectul „Ajungem Mari și Puternici“ își propune facilitarea interacțiunii copiilor cu mediul social exterior centrelor, prin organizarea mai multor excursii. Scopul vizat este acela de a ajuta copiii să descopere locuri noi, să socializeze și să se integreze în societate.
  7. Proiectul Asociației  “Caravana cu medici” se adresează unei probleme foarte grave a comunităților rurale –  anume absența serviciilor medicale de bază în mediul rural.
Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

Soluția implementată deja de 7 ani, la nivel național, este deplasarea unei echipe medicale compuse din 30 de cadre medicale și studenți la medicină și transformarea școlilor din zonele rurale, prin mutarea echipamentelor medicale  în veritabile policlinici cu multiple specializări, dotate asemenea celor din mediul urban, timp de un weekend.

  1. Asociația Grow and Know. În curtea grădiniței din Crizbav, unde a fost implementat proiectul „Centrul de Științe Grow and Know” tot cu ajutorul donatorilor brașoveni, există un spațiu viran, cu iarbă… și atât. Scopul proiectului Play.Grow.Know este achiziția, montajul și inaugurarea unui loc de joacă în acea curte, cu echipamente specifice: ansamblu joacă tobogan, balansoare, pod mobil sfoară, etc.
  2. Asociația Academia de Bine. Prin proiectul CRESC se susține procesul de dezvoltare sănătoasă a preadolescenților, atât la nivel emoțional, cât și cognitiv. Se pune accentul pe importanța conștientizării problematicii și pe învățarea unor tehnici de prevenire a bullying-ului, anxietății și depresiei la elevii din ciclul gimnazial, realizând activități ce îi implică direct pe aceștia, dar și pe părinții și pe profesorii din cadrul unei școli din Brașov.
  3. Tabără de atletism pentru copiii din centre de plasament. Prin programul taberei propus de Happy Camps sunt încurajați copiii instituționalizați să descopere și să iubească atletismul prin antrenamente sub formă de joc, sunt identificați cei talentați și îndrumați spre performanță prin înscrierea și susținerea lor la un club sportiv, în vederea participării la concursuri.
  4. Școala cu soare este proiectul propus de un grup de inițiativă din Sânpetru.

Pentru că nu există niciun spațiu umbrit care să permită lucrul cu copiii în aer liber, în perioadele când soarele este foarte  puternic sau când plouă, „Școala cu soare“ va lua forma unei clase outdoor în curtea Școlii Gimnaziale Sânpetru, în care învață peste 350 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.