USR: Proiectul PSD de revizuire a Constituţiei este periculos, include modificări grave

Proiectul PSD de revizuire a Constituţiei, în care a fost inclus textul iniţiativei cetăţeneşti Fără Penali în funcţii publice, arată ipocrizia social democraţilor care au în continuare membrii cu condamnări penale definitive, inclusiv în Parlamentul României, dar public susţin că vor curăţirea clasei politice.

USR consideră că proiectul PSD este doar o păcăleală pentru români şi face parte din planul social democraţilor de a se reabilita în faţa cetăţenilor folosind vorbe goale şi copiere de texte juridice după modelul copy-paste. În plus, USR îşi exprimă îngrijorarea că PSD se foloseşte de popularitatea iniţiativei Fără Penali în funcţii publice pentru a strecura modificări constituţionale nocive.

„Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta iniţiativă cetăţenească, fără precedent atât pentru scena politică, cât şi pentru societatea civilă din România, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constituţională şi pentru a pierde această iniţiativă în dezbateri parlamentare, fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituţionale nocive, folosind popularitatea acestei iniţiative”, explică deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

USR transmite că proiectul PSD de revizuire a Constituţiei este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privinţa temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiţie. De exemplu, în privinţa interzicerii amnistiei şi graţierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituţie care se referă la graţierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia şi graţierea colectivă pentru corupţi. De asemenea, în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă, PSD nu a inclus şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printre instituţiile care pot contesta la Curtea Constituţională OUG-urile emise de Guvern, după ce în ultimii doi ani magistraţii de la ÎCCJ au criticat serios multe din modificările introduse de PSD-ALDE prin ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

„PSD face astăzi un lucru pe care nu şi-l doreşte, o face doar de ochii lumii, după ce fostul preşedinte Liviu Dragnea a ajuns la închisoare. Este evident că PSD interpretează după cum îi convine rezultatul referendumului din 26 mai şi nu a renunţat la idea unei amnistii şi graţieri colective. Ceea ce ne dorim să se întâmple este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constituţiei, discuţia să se poarte separat şi să dea un vot separat pentru fiecare proiect depus în Parlament”, spune deputatul USR Stelian Ion.

USR susţine că este absolut necesar ca votul pentru Fără Penali în funcţii publice să fie separat de proiectele de revizuire a Constituţiei pentru a nu parazita iniţiativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.