Valul patru al pandemiei în România. Noi predicții ale specialiștilor: Vor fi 2.000 de cazuri pe zi și transmitere în masă

Valul patru al pandemiei în România se propagă mai rapid decât se estima inițial. Noile predicții ale specialiștilor arată că la jumătatea lunii septembrie vor fi 2.000 de cazuri zilnic, fața de 1.500 – 1.600 cât se prognoza la început.

„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Acest bilanț nu va reprezenta, însă, vârful maxim al actualului val pandemic, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

„Este un lucru anticipat, este un lucru pe care îl cunoaștem deja”, a adăugat Gheorghiță. „La ce ne uităm acum este că în România, din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor, care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea, NU ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră. Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a arătat medicul militar.

Potrivit specialiştilor  infecția cu noua tulpină Delta a coronavirusului, produce efecte la patru zile de la infectare. Rata de înmulțire a cazurilor este mai mare cu 25%, ceea ce însemnă că vor fi mult mai multe persoane infectate.

„Când mi-am făcut un test singur și am ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere. Cei cu care am intrat în contact trebuie anunțați și trebuie să se testeze. Trebuie să știe că au un potențial de a deveni pozitivi, mai ales că infectarea cu varianta Delta are o perioadă de incubație mult mai scurtă. O persoană devine pozitivă a circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cum era considerată la varianta Alpha! Tocmai de aceea se răspândește mai ușor, pentru că timpul de dublare al cazurilor este mult mai redus! Persoanele infectate cu varianta Delta devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebire de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore, la circa o zi de la debutul bolii. Și asta favorizează răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta”, a mai spus colonelul Gheorghiță.

În ultimele 24 de ore s-au vaccinat anti-covid 5.620 de persoane. Aproape 3.600 au primit prima doză. Numărul total al persoanelor vaccinate cu schema completă se apropie de 5.200.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.