Brașovenii sunt invitați la vernisajul expoziției „300 de ani de iconărit pe glajă în Șcheii Brașovului și Transilvania” a creatorului popular Cornel Sculean, care va avea loc în data de 16 decembrie, ora 14:00, la Centrul Cultural Reduta.
Expoziția readuce în atenția publicului larg frumusețea icoanelor pe sticlă și importanța existenței acestora în casele din Brașov.
Creatorul popular Cornel Sculean duce mai departe un vechi meșteșug din Țara Bârsei, pictura pe sticlă. Coborâtor de neam din Șcheii Brașovului, a încercat de-a lungul timpului prin icoanele sale să reînvie satul de altădată al bunicilor. Absolvent al Facultății de Geografie, Cornel Sculean a fost de mic copil atras de folclor, meșteșuguri și tradiții. A învățat singur arta picturii pe sticlă. La început de drum i-au fost călăuză câteva filmări realizate la Muzeul „ASTRA” cu Nicolae Suciu din Cincu, ultimul iconar al Țării Făgărașului. A împrumutat și câteva cărți de la Muzeul Prima Şcoală Românească, cărți care l-au ajutat la început de drum.
Cornel Sculean pictează icoane naive în stilul picturii tradiționale din Ţara Bârsei. Tehnica de realizare a icoanelor este pictura în ulei și acrilic pe dosul sticlei. Ramele icoanelor sunt simple, realizate din lemn de brad, tei, sau paltin. El a reprezentat Brașovul și România de-a lungul timpului, în calitate de ambasador al artei tradiționale românești la Bonn, Linz, Rotterdam, Torun și Nurnberg.
Din dorința de a transmite mai departe generației tinere meșteșugul iconăritului și valorile tradiționale românești, creatorul a organizat împreună cu colegii lui şi cu diferiți parteneri culturali din Brașov, tabere de creație pentru elevi, multe în cadrul unor proiecte finanțate de AFCN: „Breslele Brașovului între tradițiile și modernitate” – 2012, „Micii artizani din Țara Bârsei” – 2017, „Caravana artizanilor” – 2018, „Casa Bunicii, fereastră spre viitor” – 2019. De asemenea, organizează periodic ateliere de pictură pe sticlă în Brașov și nu numai.
Expoziția este deschisă în foaierul Centrului Cultural Reduta în perioada 11 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025.