Vernisajul expoziţiei SEMNE

Expoziţia Ralucăi Cozma este o invitaţie la un joc al semnelor.
Propunerea ludică are drept miză afirmarea identităţii umane şi a libertăţii de exprimare, trăirea autentică, dar mai ales orientarea. Semnele devin repere sau indicii pe un drum deschis de artist şi continuat în fiinţa privitorului. Ambii caută, văd, descifrează şi ordonează în spiritul înţelegerii lumii şi al generării de sens. Deşi lucrările realizate în perioada 1998-2018 reunesc mai multe etape şi abordări diferite în ceea ce priveşte tematica, tehnica şi compoziţia, în ansamblu, acestea capătă unitate prin coerenţa atitudinii artistice.
Jocul semnelor surprinde, prin coloana nesfârşită de stări şi de expresii sugerate de seria „Mâinilor”, credinţa în uman, în frumuseţe şi în necesitatea recuperării lor. Natura reflexivă a artistului Raluca Cozma este completată de o dimensiune explozivă, care scoate la iveală, prin colaje, revolta împotriva clişeizării, a derizoriului, a urâtului şi a monotoniei. Impactul vizual puternic, diversitatea stilistică, varietatea de materiale folosite (tuş, cărbune, acrilice, cerneală tipografică, staniol, pânză de sac, ziare şi altele) funcţionează contrapunctic în raport cu sobrietatea şi cu interiorizarea propuse de crochiuri şi de portrete / autoportrete, ambele atitudini convergând însă spre o lume vie, a semnelor, în care putem intra contemplând lucrarea plasată, în mod simbolic, în pragul dintre cele două spaţii ale galeriei.
În contextul cultural actual, expoziţia Ralucăi Cozma este un semn al întrepătrunderii dintre intenţia artistică şi reacţia estetică, proces care transformă opera de artă într-un catalizator al emoţiei comune şi al bucuriei prilejuite de întâlnirea dintre iubitorii de frumos. (Oana Paler)

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Expoziția va putea fi vizitată până pe 17 iulie a.c., de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 și 17.30-19.30, la spațiul de artă ART onezero (str. Lungă nr 100, Brașov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.