Vești bune! Diplomele, certificatele şi titlurile științifice vor fi recunoscute reciproc de Republica Moldova și România

Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat astăzi, la București, de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și omologul său Sorin Mihai Cîmpeanu.

Evenimentul a avut loc în contextul vizitei de stat a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Acest acord face parte din setul de angajamente asumate de cele două guverne în foaia de parcurs privind domeniile p„Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova. Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România”, anunță reprezentanții de la Ministerul Educației.

Ministerele Educației din cele două state consolidează, prin semnarea acordului, relațiile bilaterale în domeniul educației, ceea ce va contribui la creșterea calității sistemelor de educație și formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum și la îmbunătățirea accesului cetățenilor români și a celor din Republica Moldova.

Citeste și:  Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente, disponibile online, până pe 5 decembrie 2021

Maia Sandu a fost primită, marți dimineața, la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis, președintele României. Preşedintele Iohannis a transmis într-o declaraţie de presă comună cu Maia Sandu la Cotroceni, că România va rămâne aproape de Republica Moldova, oferindu-i sprijin în parcursul său european. La rândul său, președintele Republicii Moldova a mulțumit României pentru ajutorul oferit în timpul pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.