Vești bune privind alocațiile copiilor

Din 2020, alocațiile de stat pentru copii vor crește în același ritm cu rata medie a inflației, conform unor modificări la Legea alocațiilor, care au apărut astăzi în Monitorul Oficial. Vorbim despre de o majorare a cuantumului alocației cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Măsura va urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie.

Legea nr. 214/2019 pentru completarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, însă va intra în vigoare abia luni, urmând ca efectele concrete să se producă doar de la 1 ianuarie 2020.

Potrivit acesteia, copiii ar trebui să beneficieze de o majorare anuală a cuantumului alocației de stat cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020

Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

La acest moment, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Dacă ar fi să luăm un exemplu ipotetic și să ne imaginăm că măsura ar fi fost aplicabilă în 2018 (când rata medie de inflație a fost de 4,6%), la un cuantum al alocației precum cel de acum, am fi ajuns la următoarele sume:

  • 156.9 lei, pentru copiii între 3 și 18 ani și
  • 313.8 lei, pentru copiii de până în trei ani și pentru cei cu handicap, de până în 18 ani.
Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Așadar, diferențele nu vor fi, de principiu, mari. Și asta în ipoteza în care rata medie a inflației anuale este pozitivă. Însă pot exista ani în care rata inflației este negativă (de exemplu, în 2016, rata a fost de -1,5%), dar nu se știe ce se va întâmpla în situațiile de acest gen.

Bineînțeles, s-ar putea argumenta că termenul „majorare” vizează doar situațiile când rata este pozitivă, pentru a se ajunge la creșterea alocației, nu și pe cele când rata este negativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.