Viața de zi cu zi a românilor din comunism, “povestită” la Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

Muzeul Amintirilor din Comunism se deschide de mâine, 1 aprilie 2022, la Brașov, în clădirea hotelului Capitol, cu o colecție de peste 100 de obiecte și mărturii personale, fragmente din viața cotidiană a românilor din timpul perioadei comuniste.

Colecția permanentă a MAdC prezintă „o perspectivă vizuală auditivă și emoțională asupra vieții cotidiene în perioada comunistă“, cu fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist. Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieții din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluția din 1989. În completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societății, cu întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani”, se arată în prezentarea muzeului.

„Intenția de a deschide muzeul a fost pentru a îl folosi ca un spațiu de educație non-formală pentru generațiile care nu au trăit în comunism, care s-au născut după ’89 și, de asemenea, de educație non-formală pentru turiștii străini care vin în România, care nu cunosc foarte multe despre comunism – bineînțeles, au auzit de Cortina de Fier, de URSS, de Ceaușescu, dar cam la atât se rezumă informația lor. Și atunci, noi ne dorim foarte mult ca acest muzeu să fie o platformă pentru vocile oamenilor care au trăit în comunism și care sunt încă printre noi, obiecte și povești spuse de oameni, exact așa cum le-au trăit ei. Unele sunt vesele, unele sunt triste, unele sunt spuse în două cuvinte, unele sunt spuse pe pagini întregi. Ne-am dorit ca muzeul să fie o experiență emoțională în primul rând, deci oamenii care vin și vizitează, care citesc aceste povești, să trăiască, să intre cumva în atmosfera acelor ani și prin poveștile spuse de oameni și să trăiască acele povești“, a explicat Alina Beteringhe, antropolog și fondatoare a spațiului muzeal.

Citeste și:  Aeroportul Brașov se alătură luptei împotriva drogurilor. Campanie de informare și conștientizare pentru pasageri

Obiectele și mărturiile au fost colectate începând cu anul 2021 prin Campania #MAdCesidespretine. Printre ele se numără atât piese de mobilier, care se regăseau în fiecare casă, precum recamierul sau biblioteca cu bibelouri, cât și obiecte casnice și de decor, dar și povești unice din viața oamenilor, cu situații neobișnuite, absurde sau comice.

„De astăzi, Brașovul se îmbogățește cu ceva extrem de valoros, atât pentru tânăra generație care va învăța despre cultură și istorie, cât și pentru cei care ne vor vizita orașul, și anume Muzeul Amintirilor din Comunism. O perioadă care ne-a definit pe noi ca societate, care a definit multe dintre comportamentele, mentalitățile și anii ce au urmat după, și din care avem de învățat ce a fost bine și de învățat să nu repetăm ce nu a fost bine“, a spus viceprimarul Flavia Boghiu, care a participat, ieri, la deschiderea oficială a muzeului, alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner ZoltanHuba, organizatori, mass-media și invitați.

Printre cei prezenți au fost și persoane care au trăit în perioada comunistă și au revăzut în exponatele și poveștile expuse în muzeu parte din viața pe care au trăit-o.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

„Am rămas cu o impresie foarte bună despre acest muzeu. Faptul că s-a deschis un astfel de muzeu nu este ceva greșit, asta a fost realitatea, ceea ce a fost și cum a fost. Bine a fost în felul următor: omul avea un loc de muncă asigurat, locuință, familie și așa mai departe. După ’80, s-a început să se oprească curentul, gazele, stăteam la cozi pentru copiii, cei care aveau copii mici, stăteau la cozi la lapte. Aveai un loc de muncă, într-adevăr, dar ieșeai de la locul de muncă și te duceai să stai la coadă până dimineață”, a povestit Pavel Nicuțean, 65 de ani, pensionar, fost strungar la uzina Steagul Roșu.

Alegerea Hotelului Capitol nu a fost întâmplătoare: clădirea din centrul orașului a fost o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă, în care a funcționat până în 1989 și un magazin tip “Shop”, unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populația obișnuită nu avea voie să o dețină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, țigări străine sau casetofoane.

Spațiul cultural va oferi, în aceeași clădire, o zonă expozițională permanentă, o zonă dedicată expozițiilor temporare, o cafenea care redă atmosfera perioadei comuniste prin selecția de produse specifice epocii, precum și un magazin cu suveniruri unicat.

Prima expoziție temporară a muzeului este dedicată colecției de reviste BD Historia – benzi desenate istorice. Expoziția temporară MAdC aduce în prim plan cel de-al doilea număr al seriei, „Momente din istoria comunismului în România“, care reunește lucrări ale artiștilor consacrați cu cele ale studenților Cercului de Istorie Contemporană al Facultății de Istorie, Universitatea din București.

Citeste și:  Brașovenii, cu privirea spre cer! Lansarea revistei ASTRA dedicate aviației locale

Totodată, muzeul va fi un punct de sprijin pentru organizațiile non-guvernamentale, urmând ca spațiul să poată fi exploatat în fiecare zi de luni pentru diverse activități culturale și sociale organizate de ONG-urile din România. Pe lângă activitatea turistică pe care o va desfășura, MAdC își propune să participe activ la implicarea și includerea copiilor din medii defavorizate în activități culturale și educaționale, prin realizarea unor parteneriate strategice cu ONG-uri și direcții sociale. Astfel, în cadrul muzeului se vor organiza tururi special pentru copii, precum și diferite ateliere dedicate lor.

Muzeul Amintirilor din Comunism poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Prețul biletelor este de 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi/studenți/pensionari.

Detalii despre proiect și modalități de implicare sunt disponibile la: http://madc.ro/, sau în paginile de social media: https://www.facebook.com/MuzeulAmintirilorDinComunism/ și https://www.instagram.com/muzeulamintirilordincomunism/

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.

Partenerii proiectului sunt: Asociația Alături de voi, Uniunea Europeană, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov, Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, Muzeul Cineastului Amator, Fundația Agapedia, Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Lindenfeld.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.