Vigneta digitală în Austria va fi disponibilă începând de marți. Apare și cea valabilă doar pentru o zi

Vigneta digitală în Austria va fi disponibilă din 22 noiembrie 2023. Apare și cea valabilă doar pentru o zi. A sosit momentul în care se pune în vânzare noul autocolant pentru taxa de autostradă. Vinieta adezivă – pentru anul 2024 este de culoare galbenă – va fi disponibilă doar la punctele de vânzare obișnuite începând cu 22 noiembrie. Acestea – cum ar fi cluburile de automobiliști, benzinării, tutungerii, Forstinger și A.T.U. – vor putea vinde versiunea digitală cu o săptămână bună mai devreme. De asemenea, aceasta este disponibilă online la Asfinag sau în aplicația corespunzătoare.

Avantajele vinietei digitale sunt clare: înregistrarea plăcuței de înmatriculare elimină necesitatea lipirii și zgârierii, iar în cazul spargerii unui geam nu mai este necesară o vinietă de înlocuire. Nici măcar proprietarii de plăcuțe de înmatriculare interschimbabile nu mai au nevoie de o vinieta separată pentru fiecare vehicul. Dacă achiziționați o vinieta digitală la un punct de vânzare fizic, aceasta este valabilă imediat după cumpărare, deoarece nu se mai aplică perioada de anulare de 18 zile înainte de începerea valabilității (se aplică achizițiilor online). Perioada de valabilitate a vinietelor din 2024 începe la 1 decembrie 2023. scrie Kronen Zeitung.

Noutatea este că, începând cu 1 decembrie, puteți, de asemenea, să reînregistrați vinieta digitală dacă, de exemplu, vi s-a atribuit o nouă plăcuță de înmatriculare ca urmare a unei schimbări de vehicul (costă 18 euro). Totuși, trebuie să aveți grijă de acest lucru. De exemplu, oamenii uită adesea să se reînregistreze dacă și-au schimbat locul de reședință.

Dacă doriți să treceți de la vinieta adezivă la cea digitală „în timpul anului”, acest lucru este posibil gratuit doar în două cazuri: dacă parbrizul este spart sau în cazul unei pierderi totale.

Vinieta de 1 zi începând cu luna decembrie

Vinieta de 1 zi este o noutate. După cum sugerează și numele, această vinieta este valabilă doar pentru o singură zi și, prin urmare, este deosebit de interesantă pentru turiști și alte persoane care călătoresc prin zonă. Aceasta costă 8,60 euro.

Prețul vinietei de zece zile, care este folosită în principal de turiști, va crește de la 9,90 la 11,50 euro. Vinieta pentru două luni va costa 28,90 euro în loc de 29 de euro. Pentru prima dată, prețul vinietei anuale rămâne stabil. De asemenea, prețurile vinietelor pentru taxa de drum pentru camioane nu vor fi ajustate în funcție de inflație nici în anul următor. Cu toate acestea, costul emisiilor de CO₂ ale camioanelor va fi luat în considerare în prețul taxei de trecere. Pentru anul 2024 este planificată o creștere a taxei de drum cu aproximativ 7,4 %.

Prețurile pentru vinieta din 2024

  • Vinieta anuală: 96,40 euro pentru autoturisme și 38,50 euro pentru motociclete.
  • Vinieta pe două luni: 28,90 euro pentru autoturisme și 11,50 euro pentru motociclete.
  • Vinieta de zece zile: 11,50 euro pentru autoturisme și 4,60 euro pentru motociclete.
  • Vinieta de o zi: 8,60 euro pentru autoturisme și 3,40 euro pentru motociclete.

Ca întotdeauna, vinieta anuală este valabilă timp de 14 luni, începând cu 1 decembrie 2023 și terminând la 31 ianuarie 2025. Toate vehiculele de până la 3,5 tone sunt supuse vinietei.

Sursa: ziarulromanesc.de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.