Festivalul Vinului revine la Brașov cu peste 90 de crame și degustări rafinate / Interviu cu Daniel Bichir, Președintele Organizației Somelierilor din România

În perioada 8-9 iunie 2024, Hotelul Kronwell din Brașov va găzdui Festivalul de Vinuri ”Vin la munte”, ajuns la a șaptea ediție. Evenimentul este organizat de ”Le Sommelier Depot” alaturi de „Design For Your Business”, în parteneriat cu Selgros. Ediția din acest an reunește peste 90 de crame și o selecție impresionantă de vinuri. Prețul biletelor este de 80 de lei pentru o zi și 120 lei pentru acces pe durata ambelor zile. Programul începe sâmbătă (8 iunie) de la ora 13.00 la 21.00, iar duminică (9 iunie) de la 12.00 la 18.00.

În cadrul evenimentului vor fi prezentări de crame boutique, lansări de carte, expoziții de artă și masterclass-uri interactive pe diverse teme și ateliere conduse de cei mai renumiți vinificatori din România. De asemenea, va avea loc un concurs de vinuri prezidat de criticul de vinuri, Radu Rizea.

Vă invităm să citiți interviul cu Daniel Bichir, Președintele Organizației Somelierilor din România:

Festivalul „Vin la munte” a ajuns la a șaptea ediție. Ce noutăți și surprize pregătiți pentru participanții din acest an, față de edițiile anterioare?

Într-adevăr, am ajuns la ediția a 7-a, o ediție cu un număr magic 7, o cifră frumoasă. Anul acesta, în plus față de cealaltă ediție, avem una dintre cele mai râvnite crame din Europa și anume Chateau Kamnik din Macedonia de Nord – niște vinuri care bat multe topuri din Franța. Și am depășit pentru prima oară 100 de standuri la un festival de vin făcut vreodată în România.

Cu peste 90 de crame participante, cum ați reușit să selectați și să atrageți o varietate atât de mare de producători de vinuri la acest eveniment?

Citeste și:  Concert susținut de orchestra Filarmonicii Brașov, dirijată de Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre @ Joi, 4 iulie

A fost greu! Primele trei ediții au fost cele mai grele, deoarece trebuiau și producătorii și importatorii să aibă încredere în noi. La ora actuală, având un portofoliu destul de bun și fiind exclusiv Horeca, avem vinuri doar din baza de Horeca. Avem norocul că s-a înțeles direcția pe care trebuie să o facem și anume promovarea vinului bun, cel care are un raport preț calitate extraordinar de corect pentru acel consumator, care suntem noi brașovenii.

Edițiile anterioare au avut un succes remarcabil, cu peste 3800 de vizitatori. Care sunt așteptările dumneavoastră în ceea ce privește numărul de participanți și impactul festivalului asupra turismului viticol din regiune?

Într-adevăr! A fost un record absolut 3500 – 3800, poate și mai mulți vizitatori, cei pe care i-am evidențiat noi și am putut să îi înregistrăm. Anul acesta nici nu-mi doresc mai mult decât au fost anul trecut, dar cu siguranță vor mai veni, fiindcă avem deja câteva delegații, inclusiv din Norvegia, din Anglia, care vin pe efectiv pentru achiziții. Separat sunt brașovenii noștri și constănțeni, din Mureș, din Cluj Napoca, care vin cu autocare. Toată lumea vine, fiindcă este un eveniment complet diferit față de celelalte, unde găsim numai cramele mari care pot să-și expună, deoarece au bugete și așa mai departe, acesta este un eveniment de nișă strict pentru iubitorii de vin, strict pentru consumatori și strict pentru restaurante – cei care vor să ofere și altceva pe lângă mâncare, cei care vor să ofere o surpriză plăcută clientului când intră și deschide Cartea de vinuri, să poată spune Wow – ce meniu!

Citeste și:  Petiție pentru anularea ordonanței care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv la droguri cu testele rapide

Pe lângă degustările de vinuri, festivalul oferă și o serie de evenimente conexe, precum masterclass-uri și prezentări de carte. Cum contribuie aceste activități la îmbogățirea experienței vizitatorilor și la promovarea culturii vinului?

Încă de la început am avut parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – Filiala Brașov, prin Adrian Lesenciuc, și la fiecare ediție avem întotdeauna recital de poezie. Cel mai bine se poate găsi pe vinlamunte.ro. Găsiți acolo mai multe detalii despre evenimentele culturale care au loc în cadrul festivalului. Anul acesta avem masterclass-uri legate de regiuni, unde avem un producător din zona Banu Mărăcine și Iustin Urucu, care este, aș putea să spun eu, un vizionar din toate punctele de vedere. Masterclass-ul va fi bazat pe Negru de Drăgășani, va fi bazat pe Cabernet Sauvignon și pe Fetească neagră, dar discutăm acolo de vinuri din zona Craiovei – aș spune mai puțin cunoscute, dar o zonă extrem extrem de bună datorită complexității terroirului. Separat mai avem din zona Delta Dunării, crama La Sapata, unde este o chestie minunată – aici vorbim de vinuri bio, eco, unde totul este excepțional. Și mai așteptăm două confirmări, una din Transilvania și una din Dobrogea. Pe lângă celelalte activități, cei care participă îl vor putea cunoaște pe unul dintre cei doi „Cigar Sommelieri” din Europa – care vine și va avea un Masterclass pe trabucuri.

Ce sfaturi aveți pentru cineva care participă pentru prima dată la „Vin la munte”? Cum pot profita la maximum de această experiență și ce vinuri ar trebui să încerce neapărat?

Citeste și:  Evenimente muzicale în luna iulie 2024 la Biserica Neagră

Este foarte greu! Dacă vine pentru prima oară, ar trebui să vină la deschidere, să aibă timp să-și facă o idee despre ceea ce se întâmplă acolo, fiind atâtea crame. După ce se aglomerează, va fi mai greu să înțeleagă câte standuri sunt, câte țări sunt, din ce parte vrea sunt. Și astfel vor avea timp să facă un tur de ansamblu, să-și poată imagina ce și-ar dori. Le recomand întotdeauna după ce aruncă o privire să înceapă cu spumante și cu vinuri albe, iar mai apoi, dacă vor să treacă mai departe pe vinuri Rose, Roșii, și așa mai departe. Programul începe sâmbătă (8 iunie) de la ora 13.00 la 21.00, iar duminică (9 iunie) de la 12.00 – la 18.00. Așadar este un program compact, iar recomandarea ar fi să vină cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Evenimentul oferă ocazia de a interacționa direct cu vinificatorii, de a afla poveștile din spatele fiecărui vin și despre procesele unice de vinificație. Fie că ești pasionat de vinurile roșii corpolente, albele delicate sau roseurile fructate, vei găsi cu siguranță ceva pe gustul tău, vei putea descoperi o gamă variată de vinuri din cele mai importante regiuni viticole ale Romaniei si ale lumii.

În calitate de expozant, aveți posibilitatea de a face cunoscute produsele dumneavoastră, în mod direct, unui public numeros format din profesioniști și consumatori, iar ca vizitator veți avea șansa de a degusta vinuri de calitate.

Evenimentul se anunță a fi unul plin de surprize și descoperiri în lumea vinurilor, cu activități diversificate și participarea unor nume importante din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.