Vreme neobișnuită în Europa: Recordurile de căldură pe timp de iarnă au fost doborâte pe întreg continentul

Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state din Europa: recordurile naţionale au fost depăşite în opt ţări, iar recordurile regionale în alte trei.

La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1 – cu peste 10°C peste medie, relatează BBC.

Temperaturile atât de calde au făcut ca cireşii să înflorească, mult mai devreme, în oraşul polonez Szczecin. Între timp, în Polonia sunt prognozate pentru zilele următoare ploi însemnate şi rafale puternice de vânt.

Vremea deosebit de caldă din Europa a venit în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi. Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru unele regiuni din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.

Citeste și:  Amendă și confiscare materialului lemnos pentru o societate comercială din Zărnești

Însă pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă în multe regiuni la început de an. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale pentru această perioadă.

În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile la anumite staţii meteo.

Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar recordul înregistrat în Belarus a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricţii privind utilizarea apei.

Citeste și:  UNTOLD, ales pentru a doua oară, în top 10 cele mai mari festivaluri din lume

Recordurile de temperatură sunt doborâte tot timpul, dar neobişnuit este ca diferenţa să fie mai mare de câteva zecimi de grad, notează BBC.

În Elveţia, temperaturile au atins 20 de grade, iar vremea caldă a afectat staţiunile de schi din Alpi, unde nu este zăpadă.

Cu doar câteva zile mai înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania anunţaseră că anul 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată. În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie însă a căzut zăpadă în multe părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.

Citeste și:  Anunț decizie emitere AIM Ferma 2 suine, Crizbav, DORIPESCO PROD SRL

Totuşi, nu în toată Europa este cald – în unele părţi ale Scandinaviei sunt prognozate temperaturi mai scăzute şi ninsori, iar la Moscova se aşteaptă ca temperatura să scadă până la minus 20 de grade Celsius în următoarele zile.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Cu toate acestea, astfel de evenimente pe timp de iarnă nu au acelaşi impact asupra omului ca valurile de căldură din timpul verii, care se pot solda cu numeroase decese.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius faţă de începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Sursa foto: dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.