Yemen: ONU a ajuns la Hodeida, centrul conflictului

Generalul Patrick Cammaert, şeful observatorilor civili ai ONU însărcinaţi cu consolidarea armistiţiului în Hodeida, a sosit duminică în acest oraş yemenit aflat în mâinile rebelilor, la o zi după o întâlnire cu guvernul în cadrul eforturilor pentru a-i convinge pe beligeranţi să respecte fragilul acord de încetare a focului, relatează AFP.

Lupte sporadice au continuat la Hodeida şi în împrejurimi în pofida intrării în vigoare pe 18 decembrie a armistiţiului încheiat cu câteva zile mai devreme în Suedia sub egida ONU.

Potrivit unei surse ONU, ofiţerul olandez în retragere a ajuns într-un convoi la Hodeida, pe malul Mării Roşii, şi urmează să viziteze luni portul acestuia.

Duminică dimineaţă s-a deplasat în capitala Sanaa, de asemenea sub controlul rebelilor houthi, unde ofiţerul olandez a fost primit de Ali al-Mouchiki, şeful reprezentanţilor rebeli din comisia mixtă (cu guvernul), însărcinată cu aplicarea prevederilor acordului de pace.

Cei şase observatori sosiţi la Sanaa sâmbătă venind dinspre Amman erau de asemenea prezenţi, potrivit unui fotoreporter al AFP aflat la faţa locului.

Guvernul şi rebelii se acuză reciproc că poartă responsabilitatea încălcării armistiţiului, care, deocamdată, nu pare să pună în pericol misiunea echipei generalului Cammaert.

Duminică, agenţia oficială Saba, controlată de guvern, a informat, citând responsabili anonimi, despre „63 de încălcări ale armistiţiului de către rebelii houthi în primele trei zile după încheierea acordului”.

La rândul lor, media aparţinând rebelilor acuză trupele guvernamentale că încalcă armistiţiul prin focuri de armă sau simple lucrări de fortificaţii de-a lungul liniei de front.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.