Zi liberă pentru părintele care își însoțește copilul la vaccinare

Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe miercuri, 26 ianuarie 2022. Copiii primesc o zi de scutire în cazul în care vor lipsi de la școală pentru a se vaccina. De asemenea, părinții acestora primesc o zi liberă plătită de la muncă pentru a-i însoți. 

Concret, cei mici vor primi scutire pentru fiecare zi a administrării serului (pentru fiecare doză) dacă se vor imuniza în timpul săptămânii.

Potrivit Legii nr. 221/2021, copiii cu vârste de până 18 ani vor putea fi însoțiți de părinți la vaccinare, aceștia primind de la angajator o zi liberă plătită.

Astfel, în situația în care își însoțesc copilul la vaccinare, doar un părinte va putea să își ia liberul plătit de la angajator, strict pentru ziua în care are loc imunizarea. De asemenea, se vor acorda libere pentru oricâte vaccinări anti-COVID-19 vor fi administrate copilului.

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

Ziua liberă pentru vaccinarea copilului se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a tânărului cu dizabilități de până în 26 de ani.

„(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în Legea 221/2021.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite pentru însoțirea copilului la vaccinare, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

sursa: avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.