Viceprimarul Sebastian Rusu a participat, alături de comandantul și militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmisegetusa”, prefectul județului Brașov, vicepreședintele Consiliului Județean, comandantul Spitalului Militar și comandatul Inspectoratul de Jandarmi Județean, astăzi la sărbătorirea Zilei Armatei Române, organizată în cimitirul Șprenghi.
„25 octombrie este cea mai importantă zi pe care o celebrează militarii Armatei României. Este ziua în care omagiem istoria noastră națională, în care omagiem trecutul glorios al strămoșilor noștri. Le urez «La mulți ani!», să fie puternici și să trecem cu toții peste aceste perioade grele și, bineînțeles, le urez «La mulți ani!» tuturor românilor”, a declarat colonel Marian Dragomir, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov.
„În această zi în care sărbătorim Ziua Armatei Române, o instituție cu credibilitate aparte și unul din pilonii pe care se întemeiază societatea noastră, le doresc miliarilor multă sănătate, «La Mulți Ani!» și să continue să fie acea instituție pe care ne bazăm și în care știm că avem toată încrederea că atunci când va fi solicitată, va fi promptă“, a spus Mihai-Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.
„Ca în fiecare an, în 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei Române. Pe această cale doresc să le transmit militarilor români un sincer «La mulți ani!», să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac în apărarea neamului românesc și le doresc în continuare să fie alături de noi. Iar noi, românii, să fim alături de simbolurile pe care le avem în această țară, și Armata Română este unul dintre acestea“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
Ziua Armatei a fost sărbătorită astăzi printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 și fără paradă militară.
În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor sovietice, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat 58.330 de soldaţi ucişi, răniţi sau prizonieri.