Ziua Armatei, sărbătorită la statuia Eroului Necunoscut din Piața Unirii

Primarul Allen Coliban și viceprimarul Sebastian Rusu au participat astăzi, alături de celelalte oficialități civile și militare, la ceremonia dedicată Zilei Armatei Române, care a avut loc în Piața Unirii. Ceremonia a cuprins și depunerea de coroane de flori la statuia Eroului Necunoscut și s-a încheiat cu o paradă militară.

„Această zi e emblematică și nu face altceva decât să construiască o punte între trecut și viitor. Ceea ce noi trăim astăzi este meritul celor care înainte au făcut în așa fel încât toate aceste lucruri să se întâmple. Și mă refer aici la veteranii noștri și la eroii pe care i-am avut atât în Primul și al Doilea Război Mondial, cât și în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Bosnia. Această instituție, armata română, rămâne în același top al încrederii și am convingerea că toate deciziile la nivelul alianței sau la nivelul conducerii armatei române vor fi puse în practică de către noi cu întreaga noastră capacitate“, a declarat locțiitorul comandantului Garnizoanei Brașov, colonel Cristian-Tiberiu Cristescu.

Citeste și:  Ulla Krauss-Nussbaumer: „Brașovul este o bijuterie de oraș!“

„Astăzi, când sărbătorim Ziua Armatei Române, și în numele meu personal, și al instituției pe care o reprezint, le doresc «La mulți ani!» militarilor și armatei, o instituție care dintotdeauna se bucură și se va bucura de încredere. În special militarilor din Garnizoana Brașov vreau să le urez «La mulți ani!» și multă sănătate, lor și familiilor lor“ a spus la rândul său Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

„Sărbătorim astăzi și cinstim instituția statului român care se bucură de cel mai mare nivel de încredere, o instituție care a jucat un rol determinant în multe etape ale transformării statului național: de la momentul eliberării Careiului în cel de-Al Doilea Război Mondial, la revoluția din 1989 și ulterior, în tot ceea ce înseamnă parcursul euro-atlantic al României, care a început cu integrarea în structurile NATO, structuri în care armata română beneficiază de un înalt grad de apreciere și de încredere. La mulți ani armatei române și mulțumim!“, a transmis Allen Coliban, primarul Brașovului.

Citeste și:  România promovată printr-o nouă campanie outdoor în Polonia

În cursul celei de-a doua conflagrații mondiale, situația României a fost deosebit de complexă, evoluția ei fiind dependentă de raporturile dintre cele două mari puteri totalitare, Germania și Uniunea Sovietică. În vara anului 1940, integritatea teritorială a fost grav afectată, refacerea ei fiind principala misiune a forțelor militare românești în perioada ulterioară. Într-o primă fază, România a luptat, de la 22 iunie 1941, alături de Germania, pentru ca, după 23 august 1944, să acționeze în cadrul Națiunilor Unite. Obiectivul în această etapă l-a constituit refacerea graniței de apus – așa cum o configuraseră hotărârile adoptate de Conferința de pace de la Paris (1919-1920) – și anularea Dictatului de la Viena din 30 august 1940, prin care circa 43.000 de km pătrați erau transferați Ungariei hortyste de către Germania și Italia. Acest obiectiv a fost atins la 25 octombrie 1944, când trupele române, în colaborare cu cele sovietice, au eliberat orașele Careii Mari și Satu Mare, ultimele localități din vestul țării. În amintirea acestei fapte de arme, autoritățile de la București, au instituit, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, data de 25 octombrie ca zi de omagiere a Armatei. Eliberarea teritoriului național, în toamna anului 1944, a fost obținută prin lupta și jertfa a 525.702 militari români, din care 58.330 au fost uciși, răniți sau dați dispăruți. Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie.

Citeste și:  România promovată printr-o nouă campanie outdoor în Polonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.