Ziua Mondială a Asistenței Sociale, marcată şi la Braşov!

“Ziua Mondială a Asistenței Sociale” este sărbătorită în fiecare an în a treia zi de marți din luna martie și are o temă stabilită pentru doi ani. Pentru anul 2021 tema este Úbuntu: eu sunt pentru că noi suntem.  16 martie 2021, este ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova acest mesaj comun.

 Direcția de Asistență Socială Brașov marchează și în acest an “Ziua Mondială a Asistenței Sociale” în condiții de distanțare fizică impuse de contextul pandemic și transmite mesaje de respectare a regulilor pentru siguranța noastră, a familiilor noastre, a persoanelor care au nevoie de suportul nostru și a comunității în care intervenim.

“A trecut un an de zile de când viaţa noastră s-a schimbat şi de când ne desfășurăm activitatea cu noi reguli, iar în acest timp a crescut numărul persoanelor care sunt vulnerabile și s-au modificat vulnerabilitățile. Pe de o parte îndrumăm oamenii să rămână în contact, iar pe de altă parte îi îndrumăm  să păstreze distanța socială. Între cele două extreme intervenim noi, asistenții sociali, care realizăm în acest fel puntea între cel izolat și cel care poate oferi sprijin. Am invățat că viața noastră depinde de comportamentul celorlalți și de aceea ne regăsim cu toții în sintagma eu sunt pentru că noi suntem“ , a declarat purtatorul de cuvant DAS Brasov, Monica Chelban.

Citeste și:  SUA: Un bărbat a fost executat în statul Missouri

În aceste vremuri în care este o nevoie mai mare ca oricând să oferim semenilor noști suport, mesajul nostru este să ne inspirăm unii pe alții, să acționăm astfel încât fiecare membru al comunității să fie zi de zi mai echilibrat, mai liniștit, mai fericit și astfel să îmbunătățim starea noastră, a fiecăruia influențând pozitiv pe toți cei din jurul nostru!

Ce înseamnă Úbuntu?

Termenul provine de la popoarele indigene din Africa de Sud și a fost popularizat în întreaga lume de Nelson Mandela.

Povestea spune că într-o zi, un antropolog occidental a plecat în Africa pentru a studia comportamentul social al unui trib indigen. El le-a propus copiilor un joc și aceștia au acceptat de bună voie să facă parte din el. El a pus un coș umplut cu bomboane sub un copac și le-a spus copiilor că oricine va ajunge primul la coș va câștiga tot coșul și ar putea mânca dulciurile singur. I-a aliniat pe toți copiii și a ridicat mâna pentru a da semnalul de start.

Citeste și:  Aproximativ 20.600 de deținuți vor să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Când antropologul a dat startul, copiii și-au luat mâinile reciproc și au început să alerge împreună. Toți au ajuns la coș în același timp. Apoi s-au așezat într-un cerc mare și s-au bucurat de dulciuri împreună, râzând și zâmbind.

Antropologului nu-i venea să creadă ceea ce vedea și îi întrebă de ce se așteptaseră unii pe ceilalți, întrucât cineva ar fi putut lua tot coșul. Copiii au clătinat din cap și au răspuns: „Úbuntu, cum poate unul dintre noi să fie fericit dacă toți ceilalți sunt triști?”

Úbuntu ca principiu pentru consolidarea solidarității sociale și recunoașterea conexiunii globale este esențial pentru viitorul comun și durabil. Acesta pune bazele promovării unui proces incluziv de dezvoltare a unor noi acorduri sociale între guverne și populațiile pe care le deservesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.