Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară

În data de 19 august se sărbătorește Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară. Aceasta are scopul de a evidenția eforturile persoanelor care își riscă viața și sănătatea în mod dezinteresat pentru a-și ajuta semenii aflați în situații extreme.

Data de 19 august, nu a fost aleasă întâmplător. În 2003, Sergia Vieira de Mello, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General al Națiunilor Unite din Irak, și-a pierdut viața în timpul unei misiuni umanitare. Totodată, 21 de asistenți umanitari au decedat, iar peste 100 au fost răniți.

Născut la 15 martie 1948, diplomatul brazilian a lucrat în cadrul ONU timp de 34 de ani. S-a dedicat programelor umanitare promovate de ONU, în special a celor pentru salvarea victimelor civile ale conflictelor armate. Considerat un candidat serios pentru funcția de secretar-general al ONU, Sergio Vieira de Mello a fost decorat, post-mortem, cu Premiul ONU pentru activitate în domeniul drepturilor omului.

Citeste și:  Stop Contrabanda: Circa 110 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2022

În anul 2006, familia sa și un grup de prieteni au pus bazele Fundației Sergio Vieira de Mello. Scopul fundației este să încurajeze dialogul acolo unde se prefigurează ori există deja un conflict armat, să atragă noi actori pe scena activităților umanitare și să onoreze memoria celor care și-au pierdut viața în timpul misiunilor umanitare.

  • În 2021, 235 de milioane de oameni au nevoie de asistență și protecție umanitară.
  • În 2020, au fost atacați 475 de lucrători medicali: 108 au fost uciși, 242 răniți și 125 răpiți.
  • Cele mai multe violențe au avut loc în Sudanul de Sud, Siria și Congo, dar şi în Republica Centrafricană și Mali, unde incidentele s-au dublat din 2018.
  • 2020 a fost anul în care, pentru prima dată în 20 de ani, Afganistanul nu s-a aflat în primele cinci zone cele mai periculoase pentru lucrătorii din domeniul umanitar.
Citeste și:  Anunț decizie emitere AIM Ferma 2 suine, Crizbav, DORIPESCO PROD SRL

În anul 2020, aproape ??? ?? ???????? ?? ???????? au avut nevoie de asistență umanitară în contextul pandemiei de COVID-19. Mai exact, 1 din 45 de oameni au fost ajutați, înregistrându-se astfel cel mai mare număr din ultimele decenii.

Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară 2021 evidențiază consecințele imediate ale urgenței climatice pentru cei mai vulnerabili și încearcă să se asigure că vocea lor este ascultată, iar nevoile lor sunt pe primul plan pe agenda Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) din noiembrie.

Prin urmare, toată lumea este invitată să se alăture #TheHumanRace, care este provocarea globală a acțiunii climatice în solidaritate cu oamenii care au cea mai mare nevoie de ea; și pentru a pune nevoile persoanelor vulnerabile la schimbările climatice în fața și în centrul reuniunii ONU privind clima (COP26).

Citeste și:  Amendă și confiscare materialului lemnos pentru o societate comercială din Zărnești

Aleargă, înoată, călăreşte, mergi pe jos sau fă orice activitate vrei timp de 100 de minute, în perioada 16 august – 31 august, solidar cu persoanele vulnerabile și pentru a le spune liderilor mondiali că se așteaptă ca țările dezvoltate să își îndeplinească angajamentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.