Zona seismică Vrancea se încadrează în limitele activității obișnuite

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, urmat de o serie de replici puternice, au provocat ieri moartea a peste 4300 de persoane în Turcia și în nord-vestul Siriei.

Seismele au provocat prăbușirea a sute de blocuri de apartamente în orașele turcești și multe distrugeri pentru milioanele de sirieni strămutați în anii de război. Conexiunile slabe și drumurile deteriorate între unele dintre cele mai afectate zone din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de persoane, au îngreunat eforturile de gestionare a situației.

„Primul cutremur, cel de 7,8, s-a produs în apropierea unui punct de joncțiune între trei plăci litosferice: Placa Arabică, Placa Africană și blocul Anatolian, blocul tectonic Anatolian. Probabil că a fost un impuls din partea zonei de subducție din Mediterana din arcul cipriot care a stricat echilibru în zonă, ceea ce a condus la generarea acestui cutremur de 7,8. Cutremur de mai târziu, de 6,5, nu face parte din secvența seismică a cutremului de 7,8, el având o direcție a planului de rupere est-vest față de cel de 7,8 care a avut un plan de rupere nord-est-sud-vest.”, Mihail Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

In cadrul matinalului Radio România Actualități, Mihail Diaconescu susține cu privire la un posibil sesim major în România că:  „În România, conform catalogului elaborat de INFP a existat în secolul XIX un cutremur de 7,9, care ar reprezenta maximul magnitudinii pe care Vrancea ar putea să-l producă. Dar acesta, fiind cutremur istoric, poate să fie ușor supraevaluat. Vrancea nu văd să manifeste vreun comportament dubios, în limitele seismicității de fond a zonei.”

Sursa. Radio România Actualități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.