Zoo Brașov a trecut cu bine evaluările internaționale

O echipă formată din 2 experți ai Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA) se află la Grădina Zoologică Brașov, pentru a stabili ultimele detalii în vederea evaluării finale pentru admiterea cu drepturi depline în asociație. Zoo Brașov va fi astfel prima grădină zoologică din România care devine membru cu drepturi depline ai celei mai importante organizații europene a grădinilor zoologice.

Cei doi experți, dr. Andre Stadler – președintele Comitetului de Asistență Tehnică al EAZA, directorul AlpenZoo din Innsbruck (Austria) – și Paul Vercammen, director operațiuni la Arabian Wildlife Center din Sharjan (Emiratele Arabe), în calitate de membri ai Comitetului de Asistență Tehnică al EAZA, au lucrat intens alături de reprezentanții Grădinii Zoologice Brașov pentru a identifica și stabili vulnerabilitățile Zoo Brașov, astfel încât ele să fie remediate până la evaluarea finală.

Citeste și:  Brașoveanca Timea Lőrincz, prezentă în Geneva la o vizită de lucru

Au fost trecute în revistă procedurile standard de funcționare, proiectele finalizate în ultimii trei ani și proiectele propuse pentru următoarea perioadă. S-a acordat o importanță deosebită aspectelor privind bunăstarea animalelor, designul amplasamentelor, procedurile de siguranță și, nu în ultimul rând, experiența vizitatorilor. Principalele obiective au fost perfecționarea instituției în segmentele privind educația, cercetarea și conservarea.

„ Cei doi specialiști au fost plăcut surprinși de progresele făcute față de ultima evaluare EAZA, au fost foarte mulțumiți de ceea ce au văzut, au declarat că lucurile merg într-o direcție bună, le-au plăcut investițiile realizate și toată dezvoltarea care s-a făcut în ultima aperioadă la Zoo, faptul că se pune foarte mare accent și pe educație, partea de hrănire, condițiile în care stau, partea de asigurare a asistenței veterinare și au apreciat faptul că Zoo Brașov are o colaborare foarte bună și un sprijin constant din partea municipalității. Suntem gata de examenul final în proporție de 95%, mai avem de remediat niște aspecte la Casa reptilelor, sunt mici schimbări care trebuie făcute și pe care primăria are de gând să le pună în practică până la sfârșitul acestui an, trebuie să mai punem pe hârtie niște proceduri care sunt aplicate dar nu sunt încă scrise și pe care trebuie să le avem în faza de evaluare. Mai sunt câteva aspecte care trebuie avute în vedere, inclusiv partea de protocoale de urmat în diferite situații de criză, aceste protocoale fiind o cerință nouă chiar și pentru grădinile zoologice europene care sunt membri mai vechi în EAZA. Asociația are două perioade din an de evaluare, în lunile aprilie și august. Noi ne dorim ca până în aprilie 2020 să remedim toate problemele și să solicităm evaluarea finală. Brașovul va deveni astfel primul oraș din România care devine membru cu drepturi depline al EAZA, ceea ce ne va aduce între jucătorii importanți din acest mediu“, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas, care a avut o întrevedere cu reprezentanții EAZA.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Stabilirea datei exacte a evaluării finale va avea loc în viitorul apropiat, împreună cu Comitetul de Asistență Tehnică al EAZA.

Potrivit directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, acceptarea Grădinii Zoologice Brașov ca membru cu drepturi depline al EAZA va însemna recunoașterea calității standardelor din grădina zoologică brașoveană și implicarea în noi proiecte de conservare și cercetare relevante la nivel european, alături de cele mai bune instituții similare din Europa, fapt care va menține atracția publicului pentru Zoo Brașov , prin exemplarele noi care vor putea fi aduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.