1,2 milioane lei pentru cercetarea stării de sănătate a pădurilor administrate de RPL Kronstadt

Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“, împreună cu Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a prezentat astăzi un nou proiect de management forestier, care constă în cercetarea stării de sănătate a pădurilor regiei, pentru stabilirea cauzelor care duc la degradarea acesteia, și care să permită un set de măsuri punctuale pentru prevenirea sau remedierea situațiilor constatate.

„Acest proiect își propune în principal identificarea resurselor forestiere în cadrul pădurilor administrat de RPLP Kronstadt. Proiectul a fost inițiat în acest scop în primul rând pentru a se cunoaște cu exactitate care sunt problemele, care sunt factorii care influențează negativ starea de sănătate a acestor păduri. Proiectul  își propune să instaleze o rețea statistică de inventariere prin suprafețe de cercetare permanente, care sunt dispuse la nivelul întregului ocol silvic al regiei, cu o suprafață totală de 1000 mp fiecare. Fiecare locație va avea două cercuri de 500 mp, în care se măsoară diametrele arborilor, poziția lor, înălțimea coroanelor, prima ramură vie și înălțimea totală, precum și indicatorii stării de sănătate, cum ar fi defolierea arborilor (care reprezintă procentul de lipsă a frunzișului din coroană). Sistemul va permite și identificarea altor factori vătămători: insecte, ciuperci etc. În urma datelor obținute din aceste suprafețe de cercetare se vor stabili o serie de măsuri de optimizare a managementului forestier din ceste păduri. Măsurătorile se fac periodic, din cinci în cinci ani, tocmai pentru a stabili dinamica acestor arborete, iar anual se va reveni în anumite puncte“, a explicat Ștefan Leca, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, manager de proiect.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Vor fi amplasate un număr de 450 sondaje permanente, uniform distribuite în cuprinsul întregului fond forestier. Pentru fiecare sondaj se culeg date referitoare la elementele dendrometrice (înălțime, circumferință, clasa de calitate), precum și date referitoare la starea de sănătate ale arborilor (vătămări, grad de uscare, defolieri). Suprafețele de probă amplasate au caracter permanent, fiind monitorizate din 5 în 5 ani.

„Valoarea totală a proiectului este de 1,2 milioane lei, din fonduri structurale. Avem nevoie de aceste măsurători pentru că începând cu anul 2019 a fost observat în toată Europa un fenomen de uscare, în special la rășinoase, și încercăm să prevenim răspândirea fenomenului în arboretele noastre. Observații privind starea de sănătate a arboretelor nostre se fac anual, este una dintre sarcinile noastre, dar accesând acest proiect și în colaborare cu INCDS vom avea date mult mai exacte, vom merge mai în profunzimea fenomenului și vom afla mai precis cauzele. În general, uscarea pinului este cauzată de grosimea superficială a stratului de pământ, cu un substrat calcaros care drenează foarte repede apa, panta mare a terenului și temperaturile ridicate din ultimii ani. Studiul ne va ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă, și să putem lua măsuri la nivelul întregului fond forestier pe care-l administrăm, care are o suprafață de 14.616 hectare. Referitor la măsuri, în baza datelor pe care le vom colecta ne vom adapta lucrările pe care le facem în baza legislației și normelor în vigoare“, a explicat Dragoș Moldovanu, reprezentant RPLP Kronstadt, manager de proiect.

Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt următoarele:

  • Proiectarea rețelei sistematice de suprafețe permanente de cercetare în vederea inventarierii statistice a arboretelor administrate de RPLP Kronstadt RA
  • Amplasarea rețelei sistematice de sondaje  permanente, inventarierea statistică  a arborilor din cadrul acestora, prelevarea de probe de creștere radială și evaluarea stării de sănătate a pădurilor.
  • Stabilirea pricipalilor indicatori de caracterizare a stării pădurilor administrate de RPLP Kronstadt RA pe baza informațiilor obținute prin inventarieri și prelevări de probe de creștere radială în rețeaua statistică  proiectată și amplasată în teren.
  • .

„În momentul de față suntem în faza de amplasare a acelor sondaje permanente, care constau în suprafețe de probă în care se inventariază toți arborii și se măsoară toate datele legate de aceștia. Cine se va plimba prin pădure va observa pe niște arbori niște cifre cu vopsea albă. Acei arbori vor rămâne acolo, nu sunt marcați în vederea tăierii, iar marcajele respective sunt doar pentru a ne putea desfășura acest proiect și a înțelege ce se întâmplă cu pădurea. Chiar facem apel la cei care observă aceste marcaje să nu încerce să le șteargă, pentru a nu îngreuna activitățile din proiect. Un arbore marcat pentru tăiere are la cioată, deasupra rădăcinii, o marcă, imprimată cu ciocanul de marcat, care are regimul sigiliului, și un număr de ordine, la un metru înălțime“, a mai precizat reprezentantul RPLP Kronstadt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.