Alarmă în creștere: Peste 100.000 de intervenții ale polițiștilor în cazuri de violență domestică în 2023

În 2023, numărul cazurilor de violență domestică a înregistrat o creștere alarmantă. Forțele de poliție din România au intervenit într-un total de 108.831 de incidente de acest gen, conform datelor furnizate de Agerpres.

Aceste incidente s-au distribuit semnificativ între mediul urban, cu 51.690 de cazuri, și mediul rural, cu 57.141 de cazuri. Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), 94.710 dintre aceste intervenții au fost efectuate ca urmare a sesizărilor primite prin numărul de urgență 112.

Conform raportului anual, s-a înregistrat o creștere de 4,8% a infracțiunilor din domeniul violenței domestice în comparație cu anul precedent. Numărul total de infracțiuni a ajuns la 57.851, cele mai frecvente fiind loviturile sau alte forme de violență, înregistrându-se 35.897 de astfel de incidente.

Citeste și:  Biden şi Iohannis vor sărbători, la Washington, 20 de ani de când România este membră a NATO

Măsuri de protecție și implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME):

În anul 2023, instanțele judecătorești au emis un total de 11.887 de ordine de protecție, dintre care 5.386 au fost ordine de protecție provizorii. În legătură cu nerespectarea acestor ordine, au fost raportate 4.279 de infracțiuni. În cadrul proiectului pilot Sistem Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), au fost emise 3.656 de instrumente de protecție, iar 468 de victime au consimțit să fie supravegheate electronic agresorii lor.

Conform raportului, au fost înregistrate un total de 401 de infracțiuni, incluzând 17 cazuri de distrugere, 307 de încălcări ale ordinului de protecție și 77 de încălcări ale ordinului de protecție provizoriu. În legătură cu cazurile penale întocmite, 27 de persoane au fost supuse măsurilor preventive, inclusiv 18 rețineri, 4 arestări preventive și 5 plasări sub control judiciar.

Citeste și:  România, campioană europeană la culturism și fitness pentru al treilea an consecutiv! 105 de medalii obținute la Santa Susana (Spania)


De la 1 ianuarie 2024, 20 de județe au început implementarea etapei a doua a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Această inițiativă are ca scop să asiste forțele de ordine în monitorizarea respectării măsurilor de protecție, fără a fi o măsură coercitivă, ci mai degrabă o metodă de supraveghere electronică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.