125 de persoane cu Sindrom Down au fost instruite și 5 persoane au fost angajate în cadrul programului „Angajați, NU Asistați!” derulat în 15 județe din țară

Timp de 24 de luni (1 noiembrie 2019 – 31 octombrie 2021), 125 de persoane cu Sindrom Down au învățat cum să își caute un loc de muncă, cum să interacționeze cu potențialii angajatori, cum să se prezinte la un interviu și cum să relaționeze cu managerii și colegii, în cadrul proiectului „Angajați, NU Asistați!”, derulat de Fundația Special Olympics din România. În cadrul acestui proiect, finanțat prin programul Shift+Vieți – www.shiftvieti.ro au fost angajate cinci persoane cu Sindrom Down.


58 de tineri și-au completat profiluri profesionale pe site-ul proiectului aici, 49 au participat la vizite/ stagii de practică/ internship în cadrul unor companii unde au experimentat și au învățat sarcini de lucru. Despre vizitele de lucru puteti găsi informații aici.

Citeste și:  Tururi ghidate, spectacole aviatice, concerte și multe surprize, sâmbătă și duminică, la "Zilele Porților Deschise" la Aeroportul din Brașov

În cadrul proiectului, Fundația Special Olympics din România a lansat si Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down în variantă tipărită (disponibilă și online aici) și sub forma unei platforme online dedicate angajării persoanelor cu Sindrom Down, aici. Ghidul include sfaturi pentru candidații cu Sindrom Down, cu informații adaptate nivelului de înțelegere al acestora (Easy Reading), îndrumare pentru familiile lor și informații utile pentru angajatori, pentru a deveni mai incluzivi.

Prin colaboararea a 17 Asociații-partenere Fundatiei din țară, proiectul „Angajați, NU Asistați!” a adus împreună, timp de doi ani, trei categorii de persoane: angajatori, familii și persoane cu Sindrom Down din comunitățile locale, pentru a se cunoaște mai bine, a primi informații din domeniu și pentru a avea așteptări corecte în ceea ce privește potențialul de angajare al persoanelor cu SD.

Citeste și:  Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în cosmos, cetățean de onoare al județului Brașov

Ne bucurăm că am putut desfășura acest proiect și am putut conștientiza angajatorii, familiile și tinerii cu Sindrom Down despre importanța unui loc de muncă pentru aceștia. Situația ocupării persoanelor cu Sindrom Down din România este dificilă; foarte puține dintre ele lucrează. Piața muncii nu este pregătită pentru candidații cu Sindrom Down, fiindcă majoritatea locurilor de muncă sunt prea complexe pentru ei. De aceea, este nevoie de angajatori sau manageri care să vadă potențialul acestor oameni și să identifice sau să creeze locuri de muncă potrivite pentru ei. Adaptarea locului de muncă nu trebuie să însemne un efort consistent. De cele mai multe ori, vorbim de reducerea programului de lucru, simplificarea fișei de post și îndrumare atentă din partea unui coleg, la joburi care nu necesită multă calificare” a declarat Gabi Mihaela Comănescu, coordonatoarea proiectului „Angajați, NU Asistați!”.

Ultima etapa a proiectului a constat în organizarea Conferinței Naționale despre angajarea persoanelor cu Sindrom Down, desfășurată pe data de 20 octombrie 2021, care a reunit persoane cu Sindrom Down participante în proiect și familiile acestora, reprezentanți ai angajatorilor, ai autorităților și specialiști din organizații non-guvernamentale implicate în promovarea și susținerea eforturilor de angajare a persoanelor cu Sindrom Down din comunitățile lor.

Citeste și:  Primăria investește 64 de milioane de lei în dotări pentru unitățile de învățământ din Brașov, fonduri nerambursabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.