15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea religioasă marcată în fiecare an la 15 august. Adormirea Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante evenimente. Pe data de 15 august se comemorează trecerea Fecioarei Mariei din această lume. Scrierile povestesc faptul că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul.

Ea nu ar fi murit niciodată propriu-zis, ci doar a adormit, iar apoi a fost ridicat cu trup și suflet la ceruri. Martorii miracolului au fost ucenicii lui Iisus și apropiații Fecioarei Maria. 

Citeste și:  Spectacolul de teatru în limba germană „Samuel von Brukenthal și regina nopții”, astăzi la Reduta

Această zi este considerată hotarul dintre vară și iarnă. Sărbătoarea ortodoxă și catolică vine cu câteva superstiții și obiceiuri, printre care și cel care se referă la urări de la mulți ani celor care poartă numele Maria sau Marian.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare. Locul de origine al sărbătorii este Ierusalim, unde se află și mormântul Maicii Domnului și biserica ridicată pe acesta. 

Se spune sau nu „La mulți ani!” de 15 august?

Mulți români sunt în dilemă în ceea ce privește data la care spunem „La mulți ani!” celor care poartă numele sfintei, dat fiind că la 15 august este marcat momentul „adormirii” (Sfânta Maria Mare), iar la 8 septembrie este Sfânta Maria Mică, adică ziua în care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului. Preotul Eugen Tănăsescu, din Constanța, a explicat pentru ziarul „Adevărul” că putem felicita aceste persoane ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl poartă. „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani! 

Sursa foto, bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.