25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Cu ocazia Zilei Internaționale de Eliminare a Violenței împotriva Femeilor, Consiliul Tineretului din România (CTR), federația care reprezintă tinerii și organizațiile de și pentru tineret, lansează un document care prezintă semnificația acestei zile, formele de violență la care sunt supuse femeile în general, discriminarea femeilor în mai multe medii, mișcările feministe și resurse gratuite la care femeile abuzate pot apela.

Declarația pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, lansată de Adunarea Națiunilor Unite în 1993, definește violența împotriva femeilor ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau poate avea ca rezultat vătămarea sau suferința fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă are loc în public sau în viața privată”. Deși violența bazată pe gen se poate întâmpla oricui și oriunde, unele femei și fete sunt deosebit de vulnerabile – de exemplu, tinerele, femeile care se identifică ca fiind lesbiene, bisexuale, transsexuale sau intersexuale, migranții și refugiații, femeile din minoritățile etnice sau femeile și fetele care trăiesc cu HIV și cu dizabilități. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor a fost instaurată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și este marcată în toată lumea prin manifestații, campanii de conștientizare și acte de condamnare a diverselor forme de violență asupra femeilor. Tema aleasă în 2021 la nivel internațional este `Orange the World: End Violence against Women Now!`, culoarea portocaliu fiind culoarea reprezentativă pentru un viitor mai luminos, fără violență împotriva fetelor și femeilor. Violența asupra fetelor și femeilor rămâne una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului, care rămâne în mare parte neraportată din cauza tăcerii, stigmatizării și rușinii care o înconjoară.

Citeste și:  Misiunile pompierilor din minivacanța de Paște

În 2020, Consiliul Tineretului din România, alături de alte 27 de organizații neguvernamentale de tineret, a lansat Rezoluția Tinerilor: Viitorul începe acum 2020-2027, care reprezintă baza mișcării de reprezentare a tuturor tinerilor din România și strategia comună a sectorului de tineret în perioada 2020-2027. În cadrul Obiectivului 2: Egalitatea de Gen se regăsesc informații despre cadrul legislativ curent în domeniu, viziunea pe următorii ani, obiectivele și măsurile propuse. Inițiatorii acestui obiectiv sunt Tineri pentru Tineri și Coaliția pentru Egalitatea de Gen.

Sub umbrela obiectivului Crearea unui sistem eficient care să prevină, să gestioneze și să combată violența de gen, au fost propuse o serie de măsuri clare:

  • Organizarea de stagii de pregătire pentru formarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar cu privire la fenomenul violenței de gen (cadre didactice, consilieri școlari, membri CA/ directori) – prevenire și intervenție. 
  • Organizarea de stagii de pregătire pentru formarea de resurse umane suficiente care să poată furniza servicii de calitate, capabile să gestioneze situații generate de violența de gen: personal din MAI (dispeceri de 112, polițiști care intră în contact cu victimele/ agresorii); personal din Ministerul Public (procurori); personal din Ministerul Justiției (judecători); personal de sprijin pentru victime și agresori (asistența socială, asistența psihologică, asistența medicală, asistența juridică).
  • Decontarea serviciilor de consiliere psihologică prin sistemul casei de asigurări de sănătate, inclusiv pentru componenta preventivă (nu doar pentru persoanele care sunt deja victime).
  • Crearea cadrului legal și alocare bugetară pentru subcontractarea serviciilor (nu doar a celor sociale) și acordarea de facilități fiscale pentru mediul privat și sectorul neguvernamental în vederea furnizării de servicii de calitate pentru gestionarea situațiilor generate de violența de gen. 
  • Actualizarea și completarea legislației (Legea nr. 30/2016 și altele) cu privire la violența în mediul online (hărțuire cibernetică, discurs instigator la ură, pornografie non-consensuală ș.a.).
Citeste și:  Peste 181 de tone de alimente donate: Clienții Lidl și-au arătat solidaritatea pentru comunitățile defavorizate și au donat o cantitate record de alimente

Totodată, lucrul cu tinerii și crearea de centre de tineret sunt doi factori care pot juca un rol semnificativ în asigurarea unor spații sigure în care violența și hărțuirea nu numai că sunt inacceptabile, dar în care tinerii vor deveni promotori ai mediilor sigure pentru toate genurile. Anul 2022 va fi unul dedicat tinerilor fiind desemnat „Anul European al Tineretului”, astfel că fenomenul violenței împotriva femeilor va reprezenta un aspect esențial în contextul implicării sectorului tânăr în acțiuni de conștientizare și apărare a drepturilor care le sunt garantate femeilor tinere și tuturor celor care se confruntă cu orice formă de violență.

Citeste și:  Rata şomajului a fost de 5,3% în luna martie, potrivit datelor INS

Întregul document care prezintă semnificația acestei zile și poziția Consiliului Tineretului din România cu privire la aceasta se găsește aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.