30 iulie – Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

Ziua mondială împotriva traficului de persoane este marcată anual la 30 iulie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor, potrivit site-ului https://www.un.org/, scrie Agerpres.

În 2022, tema acestei zile este „Victims’ Voices Lead the Way”, ea punând în centrul campaniei victimele traficului de persoane şi evidenţiind importanţa de a asculta supravieţuitorii traficului de persoane şi de a învăţa ceva din experienţele nefericite ale acestora. Campania îi prezintă pe aceşti supravieţuitori ca pe nişte actori cheie în lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi se concentrează asupra rolului crucial pe care ei îl joacă în stabilirea unor măsuri eficiente pentru prevenirea acestei infracţiuni, pentru identificarea şi salvarea victimelor şi susţinerea acestora în drumul către reabilitare.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: 55% dintre români vor călători mai mult în țările Schengen

„Multe victime ale traficului de persoane s-au lovit de ignoranţă sau lipsă de înţelegere în încercările lor de a obţine ajutor. Ei au trecut prin experienţe traumatice post-salvare pe parcursul interviurilor de identificare şi al procedurilor judiciare. Unii s-au confruntat cu revictimizarea, alţii au fost stigmatizaţi ori au primit sprijin inadecvat”, precizează site-ul https://www.un.org/.

Învăţarea din experienţele victimelor şi transformarea sugestiilor acestora în acţiuni concrete vor duce la o abordare mai eficientă şi concentrată asupra victimei în lupta împotriva traficului de persoane, mai notează site-ul amintit.

Simbolul campaniei este o inimă albastră, care reprezintă tristeţea persoanelor traficate, dar şi inima rece a traficanţilor care cumpără şi vând semeni.

Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

Traficul de persoane reprezintă o infracţiune prin care sunt exploataţi copii, femei şi bărbaţi în diferite scopuri, inclusiv muncă forţată şi sex. Începând cu 2003, Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC) a adunat informaţii despre peste 220.000 de victime ale traficului de persoane, identificate în întreaga lume. La nivel global, ţările detectează şi raportează tot mai multe victime şi condamnă tot mai mulţi traficanţi, se arată pe site-ul amintit.

„Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de persoane, indiferent dacă este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime. Marea majoritate a victimelor identificate ca fiind victime ale traficului de exploatare sexuală şi 35% dintre persoanele traficate pentru muncă forţată sunt femei. Conflictele agravează în continuare persoanele vulnerabile – grupurile armate exploatând civili, iar traficanţii vizând persoane strămutate forţat, potrivit Raportului global UNODC 2018 privind traficul de persoane”, notează site-ul https://www.un.org/.

Citeste și:  7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei

Ziua mondială împotriva traficului de persoane reprezintă un prilej de a îndemna autorităţile din toate ţările la măsuri active, pentru a stopa această infracţiune, prin descoperirea traficanţilor, prin protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi a bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor, menţionează site-ul https://www.un.org/

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.