Autospecială unicat în țară, pentru ISU Brașov

Autospecială achiziționată de către municipalitatea brașoveană pentru transportul pacienților înalt contagioși, inclusiv cei diagnosticați cu coronavirus. Aceasta a fost comandată și configurată la solicitarea ISU și SMURD Brașov și va fi dată în folosință acestor instituții.

„Aceasta este ambulanța achiziționată de către municipalitate, la solicitarea ISU și SMURD, care aveau această deficiență logistică și de echipamente. Cred că răspundem unei necesități în această perioadă dificilă pe care o parcurgem, dar și într-o perspectivă, pentru alte situații. Noi am venit în întâmpinarea ISU Brașov și a SMURD, le-am pus la dispoziție tot ceea ce ne-au solicitat, atât din punct de vedere bugetar cât și al echipamentelor, de aici încolo este responsabilitatea lor. Bine ar fi să fie cât mai puține situațiile care să necesite acest echipament, dar trebuie să ne pregătim pentru ceea ce este mai rău. Am configurat această autospecială în funcție de ceea ce au considerat cei de la ISU că le-ar fi de ajutor, astfel încât să aibă la dispoziție cele mai bune dotări. Noi suntem proprietarii acestui echipament, dar îl dăm în folosință celor două entități, ISU și SMURD, care îl vor utiliza cu precădere în municipiul Brașov, dar și în zona metropolitană sau acolo unde este necesar, pentru că necazul nu te ocolește. Cred că vom salva multe vieți în situații pe care din nefericire le vom întâlni“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Valoarea de achiziție este de 798.000 de lei TVA, sumă acoperită integral din bugetul local.

În ședința de Consiliu Local din această lună va fi supus aprobării proiectul de hotărâre prin care această autospecială să fie pusă la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, având în vedere că până acum se apela la sprijinul ISU Covasna pentru transportul acestei categorii de pacienți.

Citeste și:  TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

„Aceasta este o autospecială multirol, care are la bază autospeciala de transport personal și victime multiple (ATPVM), la care s-a adăugat o componentă foarte importantă, cea de transport victime înalt contagioase. Configurația ambulanței a fost modificată, ca să poată suporta presiune negativă în interior, cu filtre HEPA; față de un ATPVM normal are două izolete, ca să putem asigura transportul pacienților simptomatici (cu coronavirus, de exemplu, n.n.), de la locuință până la ambulanță. Nu va fi folosită doar în această perioadă, pentru transportul pacienților cu COVID, ci va fi folosită și la accidente rutiere care implică victime multiple, având capacitatea să transporte două victime cod roșu, patru victime cod galben și opt victime cod verde. Vreau să subliniez că acest tip de ambulanță este unică la nivel de țară și sperăm ca și alte inspectorate și primării să preia acest model de colaborare și să se doteze cu aceste autospeciale“ , a precizat inspectorul șef al ISU Brașov, lt. col. Lucian Dumitru Marciu.

În ceea ce privește dotările, plutonierul adjutant Lidia Bălan, asistent coordonator al SMURD – ISU Brașov, a făcut o scurtă prezentare a acestora: „Această autospecială este prevăzută cu un sistem 4X4 îmbunătățit, pentru că suntem într-o zonă de munte, și poate ajunge și în zone mai greu accesibile. Poate fi utilizată în diferite situații de urgență: accidente cu victime multiple, înzăpeziri, alunecări de teren, inclusiv pentru a transporta victime izolate în zone în care nu pot ajunge celelalte autospeciale SMURD. În situațiile legate de COVID 19, aici avem cele două izolete fixate deja pe tărgi, există un spațiu în care pot fi transportați pacienții asimptomatici, avem trei filtre pentru aerul din interior – care transformă practic întreaga ambulanță într-o izoletă. Pot fi transportate până la opt victime, iar în caz de necesitate, în cazul unui accident cu victime multiple, de exemplu, putem transporta personalul medical și paramedical la locul incidentului, capacitatea fiind de 11 persoane, inclusiv șoferul. Față de o autospecială sau ambulanță normală, unde avem un singur monitor, aici avem patru monitoare pentru scanarea funcțiilor vitale ale pacienților, și un defibrilator. Foarte important este că există un aparat care face dezinfecția completă a interiorului în mod automat, la finalul transportului. Acesta este un lucru util, pentru că nu mai este necesar transportul autospecialei într-un loc anume pentru acest lucru, sau montarea unor aparate suplimentare, iar timpii de intervenție sunt mult mai scurți din acest motiv. În plus, față de o ambulanță obișnuită, avem posibilitatea de a crea presiune negativă a aerului în interiorul acestei ambulanțe, și să filtrăm practic toți agenții patogeni din interior. Autospeciala este dotată și cu două saltele cu vacuum, pentru transportul pacienților cu traumatisme, fără ca aceștia să se mai miște, ceea ce ajută, de exemplu, foarte mult în cazul traumatismelor de coloană vertebrală”.

Citeste și:  Lipsa respectului de sine distruge orice relație

Aceasta este a doua achiziție pe care Municipalitatea o face pentru a crește capacitatea de intervenție a ISU Brașov, după ce, la sfârșitul anului 2019, a achiziționat și a pus la dispoziția acestei instituții două autospeciale destinate intervenţiei la stingerea incendiilor în mediul urban, în zone greu accesibile, căi de acces înguste, în pădure sau obiective din zona de munte.

Conform precizărilor primarului, în următoarea perioadă, Municipalitatea va demara o nouă achiziție pentru ISU Brașov, pentru echiparea a 50 de voluntari SMURD și a 30 de voluntari pompieri, potrivit proiectului ,,Salvatori pentru oraşul nostru”, votat de brașoveni în cadrul categoriei „Infrastructură de sănătate“ a procesului de bugetare participativă. Proiectul urmărește creșterea capacității de reacție a ISU Braşov prin completarea cu voluntari a echipelor de intervenție care au deficit de personal și dotarea lor cu echipamente individuale de protecție. Aceşti voluntari vor merge în misiuni alături de echipele SMURD şi pompieri.

Citeste și:  Autobuzele de pe liniile metropolitane 710 și 711 vor circula astăzi în intervalul orar 18.25 – 19.30, pe un traseu deviat în centrul orașului Săcele

Detalii tehnice:

Autospeciala este dotată cu  următoarele echipamente și dispozitive medicale:

  • 4 brancarde colapsabile, cu 4 roți, conform DIN 13024, capacitate 150 kg;
  • 2 izolete transport pacienți infectați;
  • 2 saltele vacuum Spencer, cu pompă și kit de reparație;
  • 1 targă-lopată tip MeBer;
  • 3 butelii oxigen de 10 litri;
  • 3 reductoare de presiune;
  • 4 kit-uri tubulatură oxigen;
  • 4 cuple rapide DIN;
  • 3 suporturi pentru butelii de oxigen;
  • 4 umidificatoare;
  • 4 debitmetre cu cuplă rapidă;
  • 4 ventilatoare automate;
  • 4 suporturi fixare ventilator pe sistemul de ancorare al tărgilor, la capul pacientului;
  • 4 cabluri de conexiune rapidă ventilator la sistemul de oxigen;
  • 2 aspiratoare portabile pentru secreții;
  • 1 defibrilator semiautomat;
  • 4 monitoare portabile pentru monitorizarea pacienților;
  • 2 rucsacuri;
  • 1 set materiale curățenie și dezinfecție;
  • 1 cuțit pentru tăiere centuri de siguranță;
  • 1 ciocan spargere geam;
  • 2 triunghiuri reflectorizante;
  • 2 extinctoare;
  • sistem interfon pentru asigurarea comunicării între compartimentul transport victime și postul de comandă al autovehiculului.

Compartimentul pentru transport victime este echipat cu următoarele dispozitive electrice:

  • Preîncălzitor motor;
  • 2 convertizoare 12V pentru tensiunea de lucru a monitoarelor;
  • Încălzitor electric 2000 W;
  • Termostat pentru încălzitorul electric;
  • Ventilator electric de tavan, cu 2 sensuri și lumină integrată;
  • Sistem de încălzire/răcire integrat cu sistem de filtro-ventilație HEPA, cu posibilitatea asigurării presiunii negative în compartimentul medical;
  • sistem de dezinfecție.

Iluminarea se realizează cu 4 lămpi fluorescente de 24 W fiecare.

Mașina este cu tracțiune 4×4 și este echipată cu un dispozitiv de blocaj al diferenţialului (sau cu un sistem mecanic sau electronic care asigura un efect similar), precum și cu un sistem anti-blocare la frânare al roţilor și sisteme de asistenţă la pornirea în rampă și la coborârea pantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.