Zece studenţi și-au câștigat bursele la Şcoala de vară „ASTRA” – RÂŞNOV

Biroul Parlamentar al Senatorului PNL Iulia Scântei va acorda pentru al treilea an consecutiv, 10 burse pentru participarea studenţilor ieşeni şi basarabeni la Şcoala de Vară „ASTRA”, organizată între 19-28 iulie, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, FFIR – ediţia a XI-a.

Studenţii bursieri provin de la facultăţile de Drept, Istorie, Litere, Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi au fost selectaţi la nivelul facultăţii de către profesorii lor atât pentru rezultatele lor la examene, dar şi pentru participarea la cercuri (Cercul Robertianum de Drept Privat) şi activităţi extra-curriculare.

După ediţia din 2018 pe care organizatorii au dedicat-o Centenarului Marii Uniri, sub titlul „NAŢIUNE. IDENTITĂŢI – Cine (mai) suntem?”, tema de anul acesta a Festivalului, dar şi a Şcolii de Vară de la Râşnov este „LIBERTATEA” sub toate formele de manifestare, în contextul marcării a 30 de ani de libertate în România după căderea regimului comunist în decembrie 1989: libertatea de expresie, libertatea de a călători, de a munci, libertatea presei, libertatea de a protesta ori de a alege.

Citeste și:  Zeci de mii de tineri vor călători din nou în Europa cu trenul, gratuit, prin programul DiscoverEU

Importante personalităţi din mediul politic, diplomatic, cultural, precum şi din societatea civilă şi mediul de afaceri, români şi străini – E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti, E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Ion Caramitru – directorul Teatrului National din Bucureşti, regizorul Stere Gulea, criticul de film Irina Margareta Nistor, istoricul Theodor Paleologu, astronautul Dumitru Prunariu, ambasadorul român la UNESCO Adrian Cioroianu, consilierul BNR Lucian Croitoru vor împărtăşi celor aproape 100 de liceeni şi studenţi din Iaşi, Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Braşov şi republica Moldova, expertiza lor şi experienţele de viaţă profesională în cadrul dezbaterilor şi workshop-urilor privind teme precum „Viitorul Europei post (?) Brexit”, „70 de ani de NATO”, „Iuliu Maniu – Project Management de ţară – România 1919”, „50 de ani de la aselenizare – tehnologie, politică, propagandă” sau „Valurile migraţioniste ale secolului XXI”.

Citeste și:  Lotul reprezentativ de alpiniști al IGSU a obținut locul 4 la competiția internațională Rescue Great Day

„Îmi doresc foarte mult ca studenţii ieşeni să participe în fiecare an la Şcoala de vară ASTRA de la Râşnov pentru că este o „şcoală pentru viitorul României”. Asemeni celor care au urmat în trecut „Şcoala de la Păltiniş”, acest nou concept de şcoală realizează de fapt, pregătirea elitelor de mâine ale României: prin film, prin istorie, prin întâlnirea directă dintre cei care fac ori scriu istoria de azi, prin deciziile lor politice, economice şi cei care vor urma să facă toate acestea în viitor pentru România.
De aceea, am considerat util să facilitez anual, prin acordarea de burse, accesul la Şcoala de Vară de la Râşnov pentru 10 studenţi şi mă bucur că şi anul acesta, Iaşul este reprezentat de opt dintre cei mai buni studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” selectaţi şi recomandaţi de profesorii lor. Două studente din Republica Moldova, ambele de la Facultatea de Drept, completează echipa celor zece bursieri ai ediţiei 2019 a Şcolii de Vară de la Râşnov. Tinerii basarabeni sunt din ce în ce mai preocupaţi să fie activi în societate şi să participe la reformarea Republicii Moldova, îşi doresc un viitor european peste Prut şi au nevoie de susţinere. Pentru ei, pentru tinerii bursieri ai Şcolii de vară ASTRA, Râşnov devine un centru de rezistenţă intelectuală şi de continuare a pregătirii valorilor româneşti, un focar de cultură, de idei, de bun gust autentic românesc, de democraţie şi de civilizaţie europeană” a declarat senatoarea PNL Iulia Scântei.

Citeste și:  Ultima zi în care tinerii interpreți se mai pot înscrie la Festivalul de Muzică „Brașov Live Fest”

Studenţii bursieri vor beneficia de transport, cazare şi masă pe durata festivalului şi vor avea acces la toate prelegerile şcolii de vară şi la evenimentele culturale şi concertele organizate sub egida Festivalului de Film şi Istorii Râşnov – FFIR2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.