Consiliul Județean Brașov, reunit ieri, 10 februarie, în ședință ordinară, a aprobat bugetul general al Județului Brașov, bugetul creditelor de angajament pe anul 2022 și estimările pe anii 2023-2025.
Bugetul județean pe anul 2022 este în valoare de 800.980 mii lei, fonduri destinate aparatului propriu al CJ, instituțiilor și serviciilor publice subordonate în vederea asigurării activităţii curente de funcţionare, precum şi pentru investiţiile în infrastructură şi dotări.
Şi în 2022, la fel ca în ultimii cinci ani, ponderea cea mai mare din totalul bugetului o au investiţiile, care sunt de 558.265 mii lei și reprezintă 70% din buget.
Per total, sumele alocate celor mai importante domenii de activitate pe care le gestionează Consiliul Județean Brașov se prezintă astfel:
- Cel mai mare buget alocat unui domeniul este cel de la capitolul Transporturi, care primește 473.781 mii lei, sumă defalcată astfel: 172.779 mii lei pentru finalizarea și funcționalizarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav și 301.002 mii lei pentru drumurile județene.
- La capitolul Asigurări și asistenţă socială sunt alocate 94.215 mii lei, din care pentru tot ce înseamnă activitatea de funcţionare şi investiţiile la DGASPC, inclusiv cheltuielile de personal bugetul este de 88.302 mii lei. Din sumele pentru investiţii, 13.305 mii lei reprezintă investiţii din fonduri nerambursabile pentru care CJ asigură o cofinanţare de 2%.
- Capitolul Sănătate beneficiază de o alocare totală de 92.935 mii lei, din care 43.513 mii lei sunt sume provenite din fonduri europene accesate.
Consiliul Județean alocă din bugetul propriu suma totală de 42.311 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor de capital, realizarea reparațiilor curente, acordarea stimulentellor financiare pentru personalul și plata chiriilor, pentru cele șase spitale din subordine, astfel:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov: 21.991 mii lei;
- Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea”: 7.137 mii lei;
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov: 4.110 mii lei;
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov: 5.811 mii lei;
- Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov: 2.159 mii lei;
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov: 1.103 mii lei.
Cultură, recreere şi religie (incluzând 7 instituţii de cultură, salariile personalului neclerical, finanţările nerambursabile pentru culte, proiecte culturale şi sportive) este un capitol bugetar pentru care s-au alocat 46.823 mii lei.
Învățământ (finanțarea activității Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională, a centrelor școlare pentru educație incluzivă din Brașov, Făgăraș și Brădet – Săcele, a Școlii Profesionale Speciale Codlea, precum şi finanţarea Programului pentru Școli) – 14.924 mii lei.
Alte servicii publice generale, respectiv Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor, Structura Teritorială pentru Probleme Speciale și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – 8.740 mii lei.
Capitolul Protecția mediului cuprinde implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brașov și reconstrucția terenurilor forestiere degradate, pentru care sunt alocate 5.562 mii lei.
Locuințe, servicii și dezvoltare publică – 5.284 mii lei.
Agricultură, silvicultură – 4.906 mii lei.
Apărare (Centrul Militar Județean) – 2.395 mii lei.
Ordine publică şi siguranţă naţională – 913 mii lei (dotări pentru ISU).
De asemenea, aleșii județeni au aprobat 6 Ghiduri ale Solicitanţilor privind acordarea de finanţări nerambursabile, din bugetul propriu al Judeţului Braşov, cu următoarele destinaţii:
- proiecte culturale implementate atât de către beneficiari de drept public, cât şi de beneficiari de drept privat fără scop patrimonial;
- pentru proiecte sportive, cu cele două axe deja tradiţionale – Promovarea Sportului de Performanţă şi Programul Sportul pentru Toţi;
- proiecte de tineret – susţinute în premieră de Consiliul Judeţean;
- proiecte destinate instituţiilor de cult.