Finalul de an şi începutul lui 2024 vin cu scumpiri în cascadă

Anul 2024 vine cu veşti mai puțin plăcute pentru români. Voi fi noi scumpiri în lanţ, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de măsuri fiscale, după cum avertizează şi Banca Naţională a României.

Românii îşi drămuiesc tot mai greu banii, iar finalul de an şi începutul lui 2024 vin cu scumpiri în cascadă: de la mâncare, haine, taxe şi impozite. Este efectul noului pachet de măsuri fiscale, care va continua să erodeze puterea de cumpărare a românilor şi va determina inflaţia să crească din nou, subliniază TVR.

Ultimele datele ale Institutului Naţional de Statistică arată că inflaţia a ajuns la valoarea de 8,8%. Serviciile s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 12 procente, în timp ce pe mâncare plătim mai mult cu peste 10 procente.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

Creşterea masei monetare acoperă necesarul de bani generat de scumpiri, dar duce şi inflaţia în sus. Se vede şi în portofelele oamenilor, care se simt sufocaţi de scumpirile din ultimii 2 ani.

Ca să îşi acopere toate cheltuielile, o familie din două de la noi din ţară spune că are nevoie de un venit lunar care să depăşească 4.000 de lei. Nevoile sunt diferite de la oraş, la sat. În mediul rural, o familie formată din 5 persoane s-ar putea descurca cu 2.000 de lei pe lună, în timp ce la oraş acest venit este suficient doar pentru o familie din zece, mai notează TVR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.