Daniel Kinyanjui și Loice Chemnung, atleți de elită din Kenya, s-au impus la Brașov Running Festival, în cursa tRUNsylvania International 10K

Cursa vedetă tRUNsylvania International 10K, parte din Brașov Running Festival – singura competiție de atletism din S-E Europei certificată World Athletics Elite Label, a adus, în weekend-ul 21-22 septembrie, victorii pentru duo-ul kenyan format din Daniel Kinyanjui și Loice Chemnung, aceștia impunându-se cu timpi de 27:08, respectiv 30:13. De asemenea, Stella Rutto, atletă naturalizată în România, și Dragoș Luca Pop au câștigat Campionatul Național de 10K, găzduit de aceeași competiție.

*În acest moment, rezultatele înregistrate la Brașov Running Festival clasează tRUNsylvania International 10K a 4-a cea mai valoroasă cursă de alergare pe șosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking.

Peste 1.500 de alergători din România, dar și din străinătate, au participat la cea de-a 4-a ediție Brașov Running Festival, în timp ce peste 20.000 de spectatori s-au bucurat de atmosfera competiției, de cursele și concertele din cadrul festivalului. În plus, aproximativ 100 de atleți profesioniști și de elită au concurat la cursele tRUNsylvania International 10K și European Road Mile, venind din țări precum Kenya, Etiopia, Maroc, Norvegia, Suedia, Kazahstan, Elveția, Belgia, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Turcia, Bulgaria.

„Cred că am reușit să confirmăm și anul acesta că putem organiza în România o competiție de top, asupra căreia să fie ațintiți ochii întregii lumi. Am reușit să creăm la Brașov o atmosferă demnă de competiții etalon din marile capitale ale lumii. Am avut toate ingredientele: super atleți de elită, spectatori fantastici, o mulțime de alergători amatori și copii, o echipă de organizare extraordinară și voluntari super inimoși. Rezultatele înregistrate la Brașov ne clasează, în acest moment, a patra cea mai valoroasă cursă de alergare pe șosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking. E o realizare ușor copleșitoare pentru o competiție aflată la doar a patra ediție”, a declarat Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival.

Citeste și:  Echipa de baschet masculin Coroana Brașov a început sezonul cu o înfrângere în fața CSU Sibiu

După ce în 2022 a terminat al doilea, iar în 2023 și-a adjudecat victoria, favoritul cursei, Weldon Langat din Kenya, a fost nevoit să se mulțumească, anul acesta, cu locul 3, la capătul unui finiș electrizant, în care mai puțin de o secundă i-a despărțit pe primii trei concurenți. Locul secund a fost ocupat de Hicham Amghar, din Maroc, iar victoria i-a revenit, surprinzător, lui Daniel Kinyanjui, un alt sportiv din Kenya aflat la debutul carierei sale pe această distanță.

„A fost cea mai bună zi din viața mea. Antrenamentele pe care le-am realizat în ultima perioadă în Kenya au mers bine, dar tot nu știam la ce să mă aștept, deoarece a fost și prima mea cursă în Europa. Totuși, știam că voiam să alerg mai repede decât în antrenamente. Ritmul la 5 km (13:38, ceea ce făcea ca îmbunătățirea recordului traseului din 2022, de 26:51, deținut de Nicolas Kipkorir, să pară puțin probabilă) era ritmul pe care îl doream și m-am simțit foarte confortabil.

Cred că aș fi fost mulțumit chiar și cu un ritm de 13:20. Am testat puțin reacția concurenților la 7km, dar la 8 km am decis să atac pentru că nu eram sigur dacă sprintul meu final era la fel de puternic ca al celorlalți, așa că am decis să fiu curajos și să preiau conducerea”, a declarat Daniel Kinyanjui.

În spatele lui Kinyanjui, atletul Hicham Amghar a alergat și el cursa vieții sale, stabilind un record personal de 27:09 și devansându-l cu doar câteva sutimi de secundă pe Weldon Langat, campionul en-titre.

Citeste și:  Caravana ROENEF ajunge la Brașov. Casa demonstrativă nZEB va fi prezentată în Campusul Coresi

Nu mai puțin de nouă sportivi de elită, din primii 10, și-au stabilit recorduri personale, toți încheind cursa sub 27:40, în timp ce Maxime Chaumeton, din Africa de Sud, a stabilit un record național al țării sale cu 27:36, clasându-se pe locul 9.

Rezultate excelente s-au înregistrat și în cadrul cursei European Road Mile, câștigată, sâmbătă, de atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania.

În cadrul Campionatului Național de Seniori pe 10Km, desfășurat în cadrul Brașov Running Festival, victoria i-a revenit tânărului Dragoș Luca Pop, la masculin (29:43) – timp ce reprezintă și un nou record național de juniori.  Stella Rutto s-a impus la feminin (33:17). Podiumul naţional masculin a fost completat de Nicolae Soare (30:27) și de triatlonistul Carol Popa (30:39), iar cel feminin de Liliana Maria Dragomir (35:30), respectiv Mădălina Elena Sîrbu (35:43) .

Peste 1.500 de alergători s-au înscris în competiţia de la Braşov, care a programat curse de 5K şi 10K, atât pentru atleţii de elită, cât şi amatori, precum şi curse de 3km, 800 şi 1200 de metri pentru copii, cu o participare numeroasă, comparabilă cu oricare dintre edițiile anterioare. Cursele pentru copii au beneficiat și anul acesta de cronometraj electronic.

Citeste și:  APMGR solicită amânarea Directivei UE privind tratarea apelor urbane reziduale, pentru că ar duce la dispariţia unor medicamente esenţiale

Competiția s-a bucurat de live streaming la nivel global, prin platforma World Athletics Inside Track, și în Marea Britanie prin Athletics Weekly, dar și de transmisiune TV la nivel național, în direct pe posturile Kanal D2 și TVR Sport. Transmisiunea internațională a fost comentată, pentru al doilea an consecutiv, de Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din lume, alături de fosta recordmenă mondială la maraton, Paula Radcliffe, invitatul special al competiției.

Următoarea ediţie a Brașov Running Festival este programată pentru 4-5 octombrie 2025, iar înscrierile se realizează pe site: https://www.brasovrun.ro/.

Rezultatele curselor 10K Elite, European Road Mile, 10K Open, 5K Open, 3Km, 1200m și 800m pot fi accesate pe site-ul oficial:
https://brasovrun.depar.hr/2024/.

***

Despre Brașov Running Festival

Brașov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiția, organizată în Brașov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include și o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar și profesioniștilor.

Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. În 2023, Brașov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă – „European Road Mile”,în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleți europeni din țări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.