Moldova. Amplă operațiune a poliției împotriva unei rețele conduse de Ilan Șor, care încearcă să cumpere voturile cetățenilor, înaintea alegerilor prezidențiale

După o serie de percheziții într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor și spălarea de bani, Poliția din Republica Moldova a informat că persoane afiliate unei organizații criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să racoleze cetățeni care să voteze pentru un anumit candidat la alegerile prezidențiale și să voteze “Nu” la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit celor de la stiriabc.ro

Banii destinați mituirii alegătorilor au fost spălați prin intermediul unei rețele de bănci, iar plățile către au fost făcute cu ajutorul persoanelor afiliate, care erau activiști și oficiali locali. Poliția a arătat că, numai în septembrie, peste 15 milioane de dolari au ajuns la 130 de mii de cetățeni moldoveni.

Au fost identificați 130 de lideri teritoriali, 2.000 de președinți de sector, 50 de mii de activiști care aveau sarcina de a racola votanți și peste 70 de mii de simpatizanți, persoane care au primit bani să-și vândă votul.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției, a declarat pentru Politico faptul că Moldova se confruntă cu “un fenomen de mituire a alegătorilor, combinat cu război hibrid și dezinformare, cum țara noastră nu a mai văzut până acum. Această rețea de tip mafiot orchestrată de la Moscova, urmărește să influențeze alegătorii, înainte de scrutinul prezidențial și referendumul privind UE”.

Dezvăluirile Poliției Republicii Moldova au fost făcute la câteva zile după ce consilierul pentru securitate națională al statului a declarat pentru Politico faptul că Rusia a început “un atac fără precedent de propagandă și intimidare, înaintea alegerilor”. Consilierul a afirmat că Federația Rusă va cheltui circa o sută de milioane de euro în încercările de a interfera în procesele democratice din acest an.

Sursa: stiriabc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.