A fost lansată campania „Misiunea Zero Copii neasigurați ”

La data de 03 august 2022, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciul Rutier au desfășurat o primă acțiune în stațiile Petrom din municipiul Brașov, în cadrul unei campanii ce se desfășoară la nivel național de către Poliția Română, în parteneriat cu OMV Petrom, în luna august 2022, campanie ce implică desfășurarea unor activități preventive atât în mediul rural, cât și în mediul urban, care au ca scop informarea tuturor cetățenilor, dar în special a părinților, cu privire la importanța respectării normelor rutiere, a portului centurii de siguranță și a utilizării sistemelor de retenție în cazul copiilor, pe timpul deplasărilor cu mașina.

Cu această ocazie au fost transmise informații utile părinților cu copii mici, care trebuie să conștientizeze că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața celor mici.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

De asemenea polițiștii au transmis copiilor că trebuie să fie educați, furnizându-le informații referitoare la faptul că centura de siguranță nu este opțională și că este foarte important să o poarte pentru a le proteja și salva viața.

În cadrul activităților desfășurate au fost oferite tuturor celor cu care s-a interacționat materiale cu mesajele campaniei realizate de către Poliția Română și OMV Petrom.

Pentru prevenirea victimizării copiilor, vă reamintim următoarele:

  • Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă se folosește un sistem de fixare în scaun (scoică, scaun auto și înălțător).
  • Copiii cu o înălțime peste 135 cm pot fi transportați folosind un dispozitiv de fixare în scaun sau folosind centura de siguranță pentru adulți, dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței.
  • Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate conform standardelor ece r44.03, pentru prinderea cu centură, R44.04 sau UN R129 pentru i-size și să respecte grupa de greutate și înălțime corespunzătoare. Acestea se instalează pe bancheta din spate, conform instrucțiunilor furnizate de către producător.
Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Atenție!

  • Dispozitivele de fixare în scaun orientate cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul permite acest lucru și doar dacă airbagul este dezactivat.
  • Dispozitivele de fixare în scaun orientate cu fața la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul permite acest lucru.
  • Copiii scutiți de medic pot fi transportați fără scaun auto sau centură de siguranță, atâta timp cât sunt transportați pe bancheta din spate.
  • Copiii până în 3 ani, scutiți medical, trebuie supravegheați de o persoană, alta decât conducătorul auto.
  • Este interzis transportul în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Fac excepție taxiurile (dar nu pe scaunul din față) și mijloacele de transport în comun.
  • Peste vârsta de 3 ani și până la 150 cm este permis transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă călătoresc pe scaunele din spate ale autovehiculelor.
Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Nerespectarea prevederilor referitoare la transportul copiilor în autovehicole pe drumurile publice se sancționează cu puncte – amendă calculate ca procent din salariul minim brut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.