A fost semnat contractul pentru construirea celui mai mare terminal RAT, lângă gara Brașov

Primăria Brașov a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcție a „Terminalului de transport urban gara Brașov”, proiect ce face parte din strategia municipalității de transformare a transportului în comun în principala alternativă de mobilitate urbană, în locul autoturismelor proprii.

Terminalul va fi construit în zona parcării publice din stânga gării și va fi cel mai mare din Brașov, dispunând de 12 peroane, dintre care 4 vor fi dotate cu stații electrice cu încărcare rapidă. Valoarea lucrărilor este de aproape 16 milioane de lei, fără TVA, majoritatea fiind fonduri europene nerambursabile.

,,Transportul în comun este soluția optimă de mobilitate urbană pentru Brașov, atât prin condițiile oferite, cât și prin efectul pozitiv pe care îl are asupra mediului, iar orașul nostru a ales un drum care înseamnă o reducere semnificativă a poluării în următorii ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care continuăm programul nostru de investiții în creșterea calității serviciilor pe care le oferă operatorul de transport RATBV, atât prin achiziția de mijloace de transport, cât și prin asigurarea infrastructurii necesare. Săptămâna trecută am semnat contractul pentru construirea terminalului de la gară. Nu va fi doar cel mai mare, ci va fi și cel mai modern și mai «verde» pe care îl are Brașovul. Pe acoperișul autogării vom avea gazon, iar copertina peroanelor va fi prevăzută cu panouri fotovoltaice. Totodată, terminalul va însemna nu doar o zonă de peroane asfaltată, ci vom amenaja un spațiu verde cu gazon, vom planta 70 de arbori și 20 de arbuști decorativi, pentru confortul călătorilor care așteaptă autobuzul”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Citeste și:  Interes crescut pentru studiile în România: Aproape 140.000 de conturi create pe platforma "Study in Romania"

Lucrările vor fi executate de către Asocierea S.C. Romfit Grup S.R.L. – lider – cu S.C. Har&H S.R.L., valoarea contractului fiind de 15.648.350,35 lei fără TVA. Termenul de construire a terminalului este de 14 luni.

În perioada următoare primăria trebuie să mai obțină un aviz de la poliție pentru semnalizarea rutieră a organizării de șantier și o autorizație CFR pentru începerea lucrărilor. În urma discuțiilor cu constructorul, lucrările vor începe în luna ianuarie, obiectivul municipalității pentru finalizarea lor fiind decembrie 2023.

Constructorul va realiza următoarele lucrări:

– construirea clădirii terminalului;

– amenajarea zonei carosabile destinate parcării autobuzelor;

– amenajarea de trotuare/alei și a 12 peroane pentru autobuzele RATBV;

Citeste și:  Vreme rea în toată țara: precipitații slabe, ninsori la munte și rafale de vânt

– amenajarea spațiului verde.

Acoperișul autogării este tip terasă verde, circulabilă. Panta acoperișului este de 3%. Deoarece partea din spate a clădirii este parțial îngropată, spațiul verde de pe construcție comunică cu restul spațiului verde.

Platforma carosabilă asigură locul pentru oprirea a 12 autobuze, respectiv 9 locuri pentru autobuze cu lungime maximă de 13 m și 3 locuri pentru autobuze articulate cu lungime de 18 m.

Dintre acestea, 4 locuri sunt destinate încărcării autobuzelor electrice și sunt echipate cu stații de încărcare.

În plus, amplasamentul a fost prevăzut și cu 7 locuri de parcare pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități.

Suprafața totală a acestui terminal este de 7.500 de m.p., suprafață ce include: autogara, peroanele, zona verde, aleile și locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Citeste și:  Spațiul aerian al Brașovului, survolat timp de patru zile, de aeronave aparținând forțelor aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.