Allen Coliban: Dacă unui cetățean îi trebuie mai mult de 10 minute de mers pe jos să ajungă într-un parc, înseamnă că stăm foarte prost la capitolul zone verzi (FOV)

  • Dacă unui cetățean îi trebuie mai mult de 10 minute de mers pe jos să ajungă într-un parc, înseamnă că stăm foarte prost la capitolul zone verzi.
  • Ambasadori, primari și specialiști au discutat, în cadrul Conferinței internaționale de politici publice de mediu de la Brașov, soluțiile pentru crearea de zone verzi și administrare lor în mod sustenabil.

Cea de a doua temă majoră, dezbătută în cadrul Conferinței Internaționale de Politici Publice de Mediu, care se desfășoară la Brașov, în perioada 9-11 septembrie, a fost cea a zonelor verzi, de la crearea de noi parcuri sau spații verzi, la administrarea sustenabilă a celor existente.

Soluțiile propuse de vorbitori au vizat alternativele pentru amenajarea de noi zone verzi, dar și o schimbare a abordării modului în care sunt gestionate spațiile verzi existente, astfel încât administrarea lor să fie una sustenabilă.

Cei doi ambasadori prezenți la întâlnire, al Franței, ES d-na Laurence Auer, și al Suediei, ES d-na Therese Hyden, au vorbit despre schimbările climatice din prezent și despre rolul pe care îl au autoritățile în reducerea poluării, printr-un management sustenabil al spațiilor verzi.

Conform ambasadorului Suediei, 70% din poluare provine din activitatea orașelor, de aceea, pentru a avea o populație sănătoasă,  este necesar ca orașele să protejeze biodiversitatea, pentru a avea o calitate a aerului ridicată. Ambii vorbitori au identificat aceleași soluții, care sunt aplicabile în cele două țări. Printre aceste soluții sunt: plantarea a cât mai mulor copaci, care va avea ca efect și o reducere a temperaturii din orașe, pe lângă o creștere a calității aerului, implementarea unor proiecte de extindere a zonelor verzi pe acoperișurile clădirilor și, nu în ultimul rând, plantarea unei vegetații specifice zonei, perene, care să reziste mult mai bine pe toată perioada anului.

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Despre nevoia unor soluții sustenabile de administrare a spațiilor verzi, dar și despre o schimbare a discursului legat de problemele de mediu, a vorbit și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

,,Cred că trebuie să schimbăm limbajul cu care vorbim despre aceste teme ecologice, pentru că este un paradox că, pe de o parte, când vorbești cu oamenii despre Schimbări Climatice, Mediu, Ecologie, – aceste concepte, acești termeni, nu joacă un rol foarte mare, nu este important pentru ei. Pe de altă parte vedem că tot ce ține de copaci, de spații verzi, de curățenie, acestea sunt temele emoționale și pe Facebook, și în oraș. Deci, noi ca primari, noi ca administrații locale, trebuie să reconectăm conceptele de politici publice ecologice cu ajutorul oamenilor, ca să trăiască în orașe verzi. Noi în Timișoara ne focusăm pe îmbunătățirea spațiilor verzi și a calității spațiilor verzi. De exemplu, printre blocuri nu trebuie mereu să fie un parc nou, dar, bineînțeles, că în același timp, lucrăm și la niște proiecte, de exemplu un agro-parc de 12 hectare la marginea orașului, unde pot să mergi și chiar și să muncești în grădină, pentru că trebuie să facem această tranziție de la strict frumos și ornamental, niște flori frumoase, la util din punctul de vedere ecologic, care să contribuie la biodiversitate, să nu mai plantăm panseluțe, ci plante perene și așa mai departe. E un paradox că, de fapt, plătim destul de mulți bani pentru firmele care întrețin spațiile verzi, pentru firmele de salubrizare și așa mai departe. Aici cred că avem o lipsă de specialiști în administrație locală. Noi am creat o nouă direcție de infrastructură verde, cu poziția unui grădinar-șef, pentru că, pe vremuri, în Timișoara, în secolul XIX, a existat această poziție foarte respectată de grădinar-șef, care a proiectat toate parcurile de care ne bucurăm încă și astăzi. Deci trebuie să atragem profesioniști, trebuie să urmărim contractele, trebuie să facem contractele foarte bine, pentru că banii sunt, doar trebuie să investim în calitate”, a declarat primarul Timișoarei.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Grădini urbane

Despre necesitatea implicării locuitorilor în administrarea zonelor verzi și despre o schimbare de paradigma, adică rolul activ în gestionarea zonelor verzi din cartiere să îl joace cetățenii, a vorbit Doina Petrescu, profesor universitar la Catedra de Arhitectură și Activism prin Design la Universitatea Sheffield UK.

,,Spațiile verzi sunt esențiale pentru calitatea vieții și în special în perioada asta în care trebuie să găsim soluții pentru schimbarea climatică. Însă cred că nu numai municipalitatea poate să facă ceva, ci și cetățenii. Astfel, rolul lor este foarte important și e un lucru pe care am lucrat în ultima vreme: cum să existe spații active, nu doar făcute de Primărie, ci făcute și la inițiativa cetățenilor. Atunci, Primăria trebuie să-și schimbe postura, trebuie să îi ajute pe cetățeni, să faciliteze existența acestor spații, iar aceste spații pot să fie mai puțin de leisure și de relaxare, și mai mult să fie spații productive. Domnul primar (Allen Coliban, n.n.) a menționat intenția de a face ferme urbane, spre exemplu pot să fie și lucruri mai mici în cartiere, între blocuri sunt încă spații care aparțin Primăriei și care sunt accesibile. Trebuie elaborată doar o strategie de cum aceste spații pot să fie administrate de locuitorii, unii dintre ei chiar o fac în mod informal, cum pot să fie susținuți și cum pot să o facă împreună și mi se pare că asta e o altă dimensiune importantă. Cum să facem lucruri împreună, cum să coproducem orașul, și sunt multe maniere de a o face, însă cere timp și cere o schimbare de postură. Deci poate că administrația în loc să fie cea care propune, cea care cheamă locuitorii la evenimente organizate de ea, să fie cea care se duce în cartier și care discută cu oamenii cartografiază ce există acolo și susține cu mici ajutoare financiare, care pot să facă parte dintr-un program specific, și practic, toate spațiile pot fi conectate într-o rețea, pentru că ceea ce este foarte important pentru o schimbare sistemică este să ajungem la această participare de masă. Cred că primarul de la Brest tocmai a vorbit despre asta. Această schimbare de roluri este foarte importantă, nu se poate face un oraș rezilient, un oraș care să lupte împotriva schimbării climatice, dacă locuitorii nu sunt parte din această luptă”, a explicat Doina Petrescu.

Citeste și:  Alarmă în creștere: Peste 100.000 de intervenții ale polițiștilor în cazuri de violență domestică în 2023

Conferința Internațională de Politici Publice în domeniul Mediului este organizată de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Mai multe detalii despre conferință și evenimentele connexe sin cadrul Forumului Orașelor Verzi, pe www.fovbv.ro și pagina de Facebook Forumul Orașelor Verzi, unde puteți urmări și live-streamul conferinței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.