Alpin Film Festival revine la Brașov

ALPIN FILM FESTIVAL (AFF) – unicul eveniment din România dedicat culturii şi educaţiei montane, revine în perioada 24 februarie – 1 martie la Braşov, Buşteni şi Predeal. O proiecţie de gală a documentarului Superhombre (r. Mircea Gherase, Lucian Mircu), despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va deschide cea de-a 5-a ediţie marţi, pe 25 februarie, de la ora 19,00. Începând din acest an, festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociaţie mondială ce reuneşte 27 de evenimente cinematografice din 20 de ţări de pe 5 continente. * Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Torok, pornit în 2019 într-o ultimă expediţie, în munţii Făgăraş.

Accesul la Gala de deschidere AFF este liber, în limita locurilor disponibile: http://bit.ly/Superhombre-AFF5

4 ani a durat realizarea filmului documentar semnat de Mircea Gherase şi Lucian Mircu. Îmbinând peste 100 de ore de filmări, material de arhivă şi imagini în premieră din locuri puţin umblate de om, Superhombre îl surprinde pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale: dentist, tată a doi copii şi alpinist în Himalaya. Gestul solidar şi riscant de a nu-şi abandona camaradul bolnav la 7400 metri pe Annapurna, pe alpinistul basc Inaki Ochoa, a impresionat Spania şi comunitatea alpiniştilor din lumea întreagă. În ciuda tragicului incident, Horia Colibăşanu a continuat să se caţere în pur stil alpin, aşa cum făcea Inaki, fără oxigen suplimentar. În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediţie pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo. Superhombre este o poveste despre căutarea libertăţii într-o lume în care timpul e tot mai scurt. Pentru Horia şi colegii lui, Himalaya e unul din ultimele locuri de pe planetă unde mai poţi trăi neprevăzutul, aventura autentică.

Citeste și:  România a cucerit aurul la Campionatul European de canotaj în proba feminină de 8+1

O selecţie spectaculoasă de filme despre ascensiuni montane, expediţii şi poveşti ale muntelui, precum şi prezentări de carte, dezbateri şi expoziţii de fotografie legate de universul muntelui şi alpinism vor face deliciul publicului şi în acest an la Alpin Film Festival. Iubitorii de munte sunt invitaţi să urmărească zi de zi, cu intrare liberă, cele mai bune titluri internaţionale lansate în 2019 şi cele mai noi producţii româneşti, ale căror proiecţii vor fi găzduite de Aula Sergiu Chiriacescu a Universităţii Transilvania, Cinemateca Patria şi Sala Reduta din Braşov, Centrul Aurel Stroe din Buşteni şi Predeal.

Selecţia internaţională: peisaje spectaculoase, performanţe sportive, adrenalină şi aventură

Considerat de festivalurile de profil din întreaga lume drept Cel mai bun film de munte din 2019, The Last Mountain (Ultimul munte, r. Dariusz Zaluski) aduce în premieră în România imagini din expediţia poloneză către K2, unul dintre ultimii opt miari care nu mai fusese cucerit pe timp de iarnă până în 2018. Tot din Polonia vine şi scurtmetrajul documentar The Tough (Cel Dur, r. Marcin Polar), o explorare necunoscutului premiată în 2019 la Sundance.

Citeste și:  Un bărbat în vârstă de 55 de ani din Braşov a fost dat dispărut.L-aţi văzut?

Pădurea supusă unui proces de industrializare fără precedent este personajul principal din Le temps des forets (Timpul pădurii, r. Francois-Xavier Drouet), distins cu Premiul Criticilor la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în 2018. Cu peisaje care-ţi taie respiraţia va surprinde şi documentarul Ours, simplement sauvage (Ursul, pur si simplu sălbatic, r. Vincent Munier, Laurent Joffrion), o imersiune poetică în decorul sălbatic al Munţilor Catabriei şi o întâlnire de excepţie cu ursul brun, lupul cenuşiu şi caprele de munte.

Juriul care va alege titlurile câştigătoare dintre cele 27 incluse în Competiţia Internaţională este format din producătoarea Oana Ghiocel – consultant, editor şi realizator independent, specializat în lungmetraje şi scurtmetraje documentare, regizorul german Bjorn Reinhardt, ale cărui filme documentare au fost premiate în întreaga lume, şi Aldo Audisio, fost director al Muzeului Nazionale della Montagna din Torino, fondator şi fost coordinator al Alianţei Internaţionale IAMF pentru film de munte şi preşedinte al Festivalului de Film Trento.

Citeste și:  Report de peste 7,68 milioane de lei la Loto 6/49

Competiţia naţională – o celebrare a filmului românesc de munte

Inclus şi în Competiţia Internaţională, al cincilea episod Wild Carpathia – Winter is coming, documentar produs de britanicul Charley Ottley, ne dezvăluie noi locuri fabuloase din România, surprinse iarna. Impresionant din punct de vedere vizual, filmul reprezintă un semnal de avertizare pentru protejarea moştenirii naturale şi culturale a ţării noastre. Despre o moştenire nepreţuită vorbeşte şi Enigma Sfinxului din Carpaţi, documentarul semnat de Oana Raluca Ghiocel, ce explorează istoria ascunsă a umanităţii.

Alături de Dinu Mititeanu, medic, pasionat montaniard, fost alpinist şi salvamontist şi autor al unor numeroase articole şi conferinţe, emisiuni la radio şi TV cu teme montane, din juriul competiţiei face parte şi Liviu Marghidan, cineastul care semnează filme premiate în cele mai importante festivaluri din lume şi care a regizat recent lungmetrajul Străjerii, primul film de aventuri pentru copii de după 1989. Sorin Păltănea, inginer, fost alpinist şi speolog, actualmente director al Serviciului Public Local Salvamont Braşov, va analiza filmele din competiţie împreună cu ceilalţi membri ai juriului.

Programul complet al celei de-a 5-a ediţii Alpin Film Festival va fi disponibil în curând pe https://alpinfilmfestival.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.